In mijn tuin heb ik cavolo nero, oftewel zwarte boerenkool staan. Het wordt ook wel palmkool genoemd. Zeg maar de Italiaanse variant van onze boerenkool.
Natuurlijk kun je er op z´n Hollands stamppot boerenkool van maken.
Maar je kunt het ook meer als pure groente eten. Daarvoor doe je het volgende.
Cavolo Nero
Stroop het blad van de nerven en scheur het wat kleiner. Breng een pan met ruim water erin aan de kook met een 1/2 theelepel zout per liter water. Doe de kool in het kokende water. Laat de palmkool zo´n 15 minuten koken. Het liefst zonder deksel op de pan, dan blijft de kool mooi groen. Giet de kool af. Pureer de kool in de blender. Roer er een lepel crème fraîche door en breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat.Update:
Palmkool is inmiddels ook wat beter verkrijgbaar. In elk geval voorgesneden bij de AH, maar dan zitten er best dikke nerfstukjes in vind ik. Het liefst koop ik hele bladeren, maar die zijn moeilijker te vinden. Hier een overzicht van de recepten met palmkool:
- Hartige taart met palmkool en brie
- In een Italiaanse maaltijdsoep: ribollita
- Linzen met pompoen en palmkool
- Spelt met pompoen, cavalo nero en geitenkaas
- Quinoa met palmkool, abrikoos en pastinaak
- Palmkool met wortel en chorizo
Klinkt goed deze cavolo nero. Ik heb het ook in de tuin staan. Schijnt ook lekker in combinatie met pompoen te zijn. Dat ga ik vandaag maar eens proberen.
BeantwoordenVerwijderen