maandag 18 oktober 2010

Krootjes / rode bietjes

Om mijn moeder blij te maken heb ik het in de dit stukje over krootjes. Maar in het grootste deel van Nederland heten ze rode bietjes.

In mijn tuin heb ik een tweede rij krootjes gezaaid, en deze zijn nu oogstrijp. Wij aten deze krootjes met gekookte aardappels en een gebakken speklapje en uien.

foto-gekookte-rode-bietjes
Krootjes
(3 personen)
  • 500 gram (rauwe) krootjes
  • 2 eetlepels zilveruitjes, gehalveerd
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 eetlepel verse bieslook, gesnipperd
  • peper
Boen de krootjes voorzichtig schoon. Verwijder het blad als dat er nog aan zit, maar laat een klein stukje van het loof zitten. Doe de bietjes in een pan met zoveel water dat ze net onder staan. Voeg zout toe. Breng aan de kook en laat 3 kwartier tot een uur koken. Winterbietjes hebben, zeker als ze wat groter zijn, soms wel anderhalf uur nodig. Giet af en laat even afkoelen. Pel de krootjes door de schil eraf te wrijven en snijd het laatste restje loof eraf. Je krijgt hier roze handen van en pas op voor vlekken in je kleren. Snijd de gare krootjes in stukjes en doe over in een schaal. Bestrooi met peper en voeg de zilveruitjes en crème fraîche toe. Roer door elkaar en warm nog even door in de magnetron. Bestrooi met de bieslook. 

1 opmerking: