dinsdag 23 juni 2020

Gember-pindakoeken


Oeps, te dicht tegen elkaar aangelegd. Dus geen ronde koekjes maar een soort vierkante koeken met afgeronde hoeken. Voor de smaak maakt het gelukkig niet uit. Het recept is voor ongeveer 16 koeken. Dat past dus niet echt op 1 bakplaat. Je kunt eventueel de helft van het deeg maken, maar dan heb je maar een half ei nodig. Dus dan moet je even nadenken waar je dat voor gebruikt; ik heb wel een paar tips: door gehakt, om de bovenkant van bladerdeeg mee te bestrijken, in de vulling van een hartige taart of gewoon in een omeletje. Of je vriest de helft van het deeg in en dan ben je een volgende keer snel klaar. Na het afkoelen kun je de koeken ook nog met chocolade bestrijken. Dan krijg je deze chocoladepinda(gember)koeken, waar dit recept stiekem gewoon een kopie van is. Voor door-de-week vond ik ze zo wel goed genoeg.

Gember-pindakoeken 

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 16 stuks)
  • 130 gram boter, in blokjes
  • 130 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 240 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125-150 gram ongezouten pinda's
  • 5 gemberbolletjes, fijngehakt
Doe blokjes boter, basterdsuiker en zout in een kom en kneed met je handen door elkaar. Voeg ei toe en kneed door elkaar.
Zeef het bakmeel boven de kom en kneed dat ook door het deeg. Vorm een korte, dikke rol (± 7 centimeter doorsnee) van het deeg en pak in folie of een zakje of in een kom met deksel en zet een uur in de koelkast.
Bekleed de bakplaat met bakpapier of bakfolie.
Snijd het deeg in ± 16 plakjes. Duw niet te hard bij het snijden, want dan duw je de rol plat en krijg je geen ronde koeken. Vorm de plakjes eventueel weer iets bij.
Doe de pinda's en gember op een plat bord en breek zoveel mogelijk hele pinda's in tweeën. Druk elk koekje voorzichtig in de pinda's en gember en leg de koek daarna op de bakplaat.
Bak de koeken op 170C in ± 17 minuten lichtbruin.
Laat afkoelen op een rooster.

2 opmerkingen: