woensdag 2 maart 2011

Mijn Lidleend - deel 2

Een eend heeft ook een lever. Eén lever is niet zo veel. Toch heb ik er paté van gemaakt. Precies genoeg voor 2 boterhammen. Als ik de lever in de vriezer had gegooid, zou ie er over een jaar nòg in liggen. 

Eendenleverpate


Eventuele witte zeentjes uit het levertje verwijderen. Het levertje bestrooien met wat peper en zout. Een klontje boter smelten en daarin het levertje kort bakken. Ongeveer 2-4 minuten. Ligt aan de dikte van de lever. De lever overdoen in een hoge kom. De pan afblussen met een scheutje water en dit bij de lever doen. Een lepel crème fraîche erbij doen. Een een klein beetje whiskey. Daarna pureren met een staafmixer. Roer de puree door een zeef (ik gebruikte het theezeefje) als je geen harde, korrelige stukjes in de paté wilt. 

dinsdag 1 maart 2011

Bietjes met gember

Op het bord bij de eendenbout van gisteren lagen ook blokjes biet.Deze keer klaargemaakt met wat gember. Een erg lekkere combi: het zoet van de bietjes en het scherpe van de gember.

Bietjes met gember

Schil hiervoor 3 (± 400 gram) rauwe bietjes. Snijd ze in kleine blokjes (± halve cm). Doe ze in een magnetronschaal met een paar lepels water. Zet 5 minuten in de magnetron op vol vermogen.
Schil ondertussen een stukje gemberwortel van 1 cm. Rasp dit fijn. Meng dit met een lepel citroensap en een lepel bruine basterdsuiker en een halve theelepel zout. Schep de bietjes hier mee om. Verwarm nogmaals 5 minuten op vol vermogen in de magnetron. Omdat ik mijn eend in de oven had (180C), heb ik ze in plaats van de tweede keer 5 minuten in de magnetron, afgedekt met aluminiumfolie en in de oven erbij gezet. Zo hebben ze zeker 30 minuten meegegaard.

maandag 28 februari 2011

Mijn Lidleend - deel 1

Zo tegen kerst hadden ze bij de Lidl een diepvrieseend: een junge Ente van 2,4 kilo. In Ierland heb ik een paar keer met eend gewerkt, dus dat wou ik wel eens opnieuw doen. Dus de eend gekocht en in de vriezer gestopt. En dan is het niet de bedoeling dat ie daar een jaar ligt. Dus afgelopen weekend (vrijdagavond) uit de vriezer gehaald, in de koelkast gelegd, en zondag aan de slag gegaan. Ontdooien gaat niet echt snel. (tip: denk hieraan met kerst; een diepvrieskalkoen van 3 kilo of meer is NIET in een middagje ontdooid)
eendennek
maag (links en midden) en hart (rechts)
denk ik

eendenlever














De kop en de poten (zeg maar het voetgedeelte) waren eraf, er zat best nog wat nekvel aan, hij was natuurlijk geplukt, en de ingewanden (nek, spiermaag, lever en hart) zaten, netjes in een plastic zakje, weer teruggestopt in de buikholte. Dus eigenlijk compleet. En wat doe je er dan mee?
Nou, ik heb me redelijk uitgeleefd. Als eerste heb ik de poten met dijbeen (zeg maar de bout) eraf gesneden. Deze hebben we zondagavond gegeten. Gestoofd op een bedje van ui, met wat tijm en dan in de oven. Heel simpel, maar erg lekker. Het idee hiervoor komt van John Desmond, een Ierse kok.

Verder heb ik de borstfilets losgesneden. Deze wil ik gaan roken.

Het meeste vel en vet heb ik kleine stukjes gesneden. Dit heb ik uitgesmolten in een oven van 110C. Het leverde een jampot vol vet op. En daarin wil ik de ingewanden gaan konfijten voor een soort salade gesiérs.

Van het karkas en de vleugels heb ik bouillon getrokken en daar wil ik borsjt van maken. Van het karkas kwam nog zo´n 150 gram vlees.

Dus de komende paar dagen nog meer verhalen over mijn Lidleend. Hier het recept van de eendenbout.


Eendenbout op ui uit de oven

(2 personen)
  • 3-4 uien (± 400 gram)
  • 2 eendenbouten
  • blaadjes van een paar takjes tijm
  • peper, zout
Pel de uien, snijd ze doormidden en dan in schijven. Je krijgt dus halve ringen. 
Verwijder het meeste vel van de bouten. Bestrooi ze met zout en peper. 
Verhit een gietijzeren braadpan (die inclusief deksel ook in de oven kan). Leg de eend met de velkant op de hete bodem. Zet het vuur lager en laat een par minuten het vet uitsmelten. Haal de bouten uit de pan. Laat 1-2 eetlepels vet achter. Bak de uien hierin even aan. Bedek de bodem met de ui. Leg hierop de eend. Bestrooi met de tijmblaadjes. Doe een deksel op de pan.
Zet de pan in een oven van 180C. Laat de eend in een uur gaar worden. 

zondag 27 februari 2011

Hummus


Een restje kikkererwten, wat doe je daar nu mee? Nou gewoon, hummus maken. Lekker als hartig broodbeleg, op een toostje, als dip voor rauwkost. Heel veelzijdig, alleen niet zo fotogeniek.

Hummus

  • 200 gram gare kikkererwten 
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • sap 1/2 citroen 
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel gemalen komijn
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2-6 eetlepels koud water 

Pureer alle ingrediënten, met uitzondering van het water en de tahin. Voeg in eerste instantie ook maar de helft van het citroensap toe. Roer de tahin door het mengsel. Voeg water toe tot je de gewenste dikte hebt. Als je de hummus als broodbeleg gebruikt moet ie dikker zijn dan als je ´m als saus gebruikt. Proef en voeg eventueel nog citroensap naar smaak toe.

zaterdag 26 februari 2011

Frambozenkwarktaart


Saroma is niet meer. In de vriezer lagen nog wat frambozen, aardbeien en bosbessen. Ik had bedacht om daar maar weer eens een kwarktaart mee te maken. Deze keer weer met een pakje saroma erdoor. Maar dat bestaat niet meer. Gelukkig heeft het alleen maar een andere naam gekregen: het heet nu kloppudding. Jammer voor alle nostalgische gedachten bij het woord saroma, want dat zal het woord kloppudding over 30 jaar vast niet oproepen.

Nog een keer het recept. En deze keer dus de bovenkant bedekt met een mengsel van frambozen, aardbeien en bosbessen. Zorg er wel voor dat je ze goed laat ontdooien voordat je ze op de taart legt. Het uitgelopen sap kun je gebruiken in de gelei waarmee je het fruit bestrijkt.

Frambozenkwarktaart 

(vorm met doorsnee van 23 cm)
  • 150 gram mariabiscuitjes 
  • 75 gram harde margarine of boter 
  • 2 deciliter slagroom 
  • 500 gram kwark 
  • 1 pakje kloppuddingpoeder (voorheen saroma), frambozensmaak 
  • 1 deciliter yoghurt 
  • 1 blaadje witte gelatine 
  • 2 eetlepels frambozenlimonadesiroop 
  • 250 gram frambozen/aardbeien/bosbessen
Smelt de margarine of boter in een pannetje maar laat deze niet bruin worden. Verkruimel de biscuitjes heel fijn. Roer de boter en de kruimels door elkaar en bedek de bodem van de vorm hiermee. Laat opstijven in de koelkast.
Klop ondertussen de slagroom stijf. Meng kwark met het saromapoeder toe. Klop de slagroom erdoor. Schep de pudding op de koekbodem. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Week het blaadje gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm de 2 eetlepels limonadesiroop. Los hierin de gelatine op en voeg nog 6 eetlepels koud water toe. Laat dit staan totdat het lobbig begint te worden. Verdeel dan de frambozen over de bovenkant van de taart en bestrijk met de gelei. Laat nog minimaal een uur in de koelkast opstijven voordat je de taart aansnijdt.

dinsdag 22 februari 2011

Kruidige, pittige (of iets minder pittige) drumsticks

Door de marinade van de kip gaat cayennepeper. In principe is dit behoorlijk pittig spul. Maar als het ouder is, verliest het een deel van zijn pit, en ook merken onderling verschillen. De genoemde halve theelepel is dus een richtlijn. Bedenk hoe pittig je het wilt, en hoe scherp de door jou gebruikte cayennepeper is.

Kruidige, pittige (of iets minder pittige) drumsticks

  • 4-6 drumsticks
  • 1 volle theelepel gemalen komijn
  • 1 volle theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel koenjit
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 teen knoflook, geperst
Meng de specerijen, knoflook, suiker, zout en citroensap tot een pasta. Maak een paar sneden door het vel van de drumsticks heen. Wrijf de marinade goed in de drumsticks en leg deze in een schaal. Zet de schaal in de koelkast. Laat de drumsticks een paar uur marineren. 
Besprenkel de drumsticks met olie. Vet ook een ovenrooster in met wat olie. Leg de drumsticks op het rooster. Zet onder het rooster een schaal die het afdruppend vet kan opvangen. Rooster de drumsticks in de combimagnetron gaar: ik gebruikte in totaal 15 minuten op 180C en 600 Watt en daarna nog 5 minuten onder de grill. Keer halverwege. Als je alleen een oven gebruikt, moet je rekenen op zo´n 40 minuten. 

maandag 21 februari 2011

Chocoladetaart met bitterkoekjes

Ik heb even getwijfeld of ik deze taart chocoladeamandeltaart moest noemen. Je zou zeggen dat er amandel in zit omdat je bitterkoekjes toevoegt. Maar dat valt tegen. In de ingrediëntendeclaratie op de zak bitterkoekjes komen geen amandelen voor. Het amandelglazuur is dan weer wel gemaakt met echt amandelextract.


Ik maakte deze taart in mijn flexibele taartring. Het idee daarvan is dat je de doorsnee van je taart kan variëren. Hij valt mij behoorlijk tegen. In eerste instantie voelt ie degelijk aan. Best zwaar, mooi RVS, dat ook mooi blijft. Maar hij wil bij mij nooit in de maat blijven waar ik ´m op wil hebben. En dat is nou net wel de bedoeling. Met een beetje behelpen is het wel gelukt om een taartje eruit te krijgen, maar echt een ideaal ding is het niet.


Chocoladetaart met bitterkoekjes

(hoge taartvorm met doorsnee van  ± 16 cm)
  • 8 bitterkoekjes
  • 2 eetlepels amaretto
  • 120 gram pure chocolade
  • 120 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram witte chocolade
  • 4 eetlepels slagroom
  • paar druppels amandelextract
  • eventueel een klein beetje gesmolten pure chocolade voor versiering
Leg de bitterkoekjes op een plat bord en besprenkel met de amaretto. Laat zeker 10 minuten staan. 
Doe de chocolade en de boter in een kom. Hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water en laat beide smelten. 
Haal de kom van het vuur en klop de suiker erdoor. Laat iets afkoelen en klop dan 1 voor 1 de eieren erdoor. Klop als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor. 
Verwarm de oven voor op 190C. 
Vet de vorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Giet de helft van het beslag in de vorm. Leg de bitterkoekjes erop en verdeel dan de rest van het beslag erover. Bak de taart in 30-35 minuten gaar. Een heel klein beetje vochtig van binnen is prima. 
Laat de taart even afkoelen en haal dan voorzichtig uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster. 
Hak voor het glazuur de chocolade grof. Doe over in een hittebestendige kom. Breng de room aan de kook. Giet de hete room over de gehakte chocolade. Schud een beetje zodat de chocolade begint te smelten. Roer om. Laat 15 minuten afkoelen. Zet dan nog 10 minuten in de koelkast. Voeg een paar druppels amandelextract toe. Klop het daarna door met de mixer om het wat luchtiger te krijgen. Vanwege de kleine hoeveelheid gebruikte ik maar 1 klopper in mijn handmixer en dat werkte. Als het glazuur goed smeerbaar is, kun je het met een paletmes over de bovenkant van de taart uitstrijken. Laat daarna nog even opstijven. Versier eventueel nog met een paar lijntjes gesmolten pure chocolade.