donderdag 19 februari 2009

Pastasaus met champignons

Deze week is manlief in een koud verwegistan (26 graden onder nul). Het gevolg is dat ik (voor mijn doen) redelijk standaard kook. En dat maakt het ook minder leuk om een stukje te schrijven. Natuurlijk is het eten wel lekker geweest. Ik bedoel, het eten is minder gezellig, maar dat is nog geen reden om minder lekker te eten. Daarom ben ik vanavond met een inhaalslag bezig om toch nog een paar stukjes en recepten te bloggen.

In het groentepakket zat een bakje champignons. Die worden snel zompig, zodat ik deze maar de eerste avond heb gebruikt. In een pastagerecht.

In het recept wordt maar een kleine hoeveelheid spekjes gebruikt. Dat geeft net genoeg hartigheid. Ik bak altijd een heel bakje uit, gebruik wat ik die avond nodig heb en vries de rest in één of twee porties in. Natuurlijk moet je dat niet te lang bewaren omdat het anders ranzig wordt.


Pasta met champignons

(1 persoon)
  • 100 gram gedroogde pasta (bv penne)
  • 2 el uitgebakken spekjes met wat spekvet
  • evt. 1 el olijfolie
  • halve ui, gesnipperd
  • teentje knoflook
  • bakje (250 gram) champignons, in plakjes
  • 1 dun preitje, in ringen
  • 1 tl (verse) tijmblaadjes (of 1/2 tl gedroogd)
  • (cayenne)peper en zout
  • 2 el crème fraîche
Verhit in een (kleine) hapjespan de spekjes met vet en eventueel wat olie. Fruit ui en het uitgeperste teentje knoflook hier even in. Voeg de champignons toe en bak deze een paar minuten op hoog vuur mee. Voeg dan de de prei toe. Giet een klein scheutje water, de tijm en peper toe. Laat een paar minuten smoren.
Kook ondertussen de pasta bijna gaar. Giet deze af, maar bewaar een klein beetje van het kookwater.
Voeg de crème fraîche aan het groentemengsel toe. Voeg naar smaak zout toe en een klein scheutje van het pastawater. Het moet niet te droog zijn. De pasta neemt straks ook nog wat vocht op.
Schep de gare pasta door de saus.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen