maandag 17 december 2012

Gele spliterwtensoep met snijbiet

Voor degenen die de "gewone" erwtensoep al weer zat zijn. Ik maakte deze soep eind november toen het nog niet superhard gevroren had. Ik kon nog snijbiet uit mijn tuin halen. Als je dat niet kunt vinden, kun je ook wilde spinazie gebruiken. Of ringen prei die je ± 5 minuten mee laat koken. Een klein handje snijd je extra dun en roer je op het allerlaatst pas door de soep.
Volgens de verpakking moest je gele spliterwten, in tegenstelling tot groene, wel een nachtje weken. Dat heb ik dan ook maar braaf gedaan.

Gele spliterwtensoep met snijbiet

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2-1 rode peper, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 450 gram gele spliterwten
  • 1,5 liter water
  • 2 groentebouillontabletten
  • 200 gram snijbiet
  • evt. garam masala voor bestrooien
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit hierin de ui een paar minuten. Voeg dan de peper, knoflook en gember toe. Fruit nog 2 minuten mee. Doe dan de spliterwten, komijn, koriander en water erbij. Breng aan de kook. Verkruimel de bouillontabletten boven de pan. Laat de erwten in ± een uur gaar koken. Pureer de soep. 
Was de snijbiet en snijd stengel en blad in stukjes/reepjes. Houd stengel en blad apart. Voeg de stengelstukjes aan de gepureerde soep toe en laat 10 minuten meekoken. Voeg op het laatste het snijbietblad toe. Proef of de soep goed op smaak is. Schep de soep in kommen en bestrooi met wat garam masala. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen