woensdag 20 februari 2013

Thaise zoetzure groente met tofu en cashewnoten

Volgens mij heb ik de verhoudingen voor een goede zoetzuur balans hiermee te pakken. Dat blijf ik lastig vinden, maar zoetzuur is erg lekker, dus ik blijf het proberen. Dit gerecht is niet erg pittig. Als je dat wel graag wilt, kun je eventueel een fijngehakte rode peper toevoegen.


Thaise zoetzure groente met tofu en cashewnoten

(4 personen)
  • 300 gram tofu
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 theelepel gemberpoeder 
  • 1 blikje ananas (227 gram)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel palmsuiker (of bruine basterd)
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 theelepel citroensap (flesje)
  • 1,5 theelepel vissaus
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • 300 gram wortels
  • 2 rode paprika's (±300 gram)
  • 1 ui
  • 3 lenteuitjes
  • 1 komkommer
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • evt. wat aangemaakte maizena om te binden
  • 100 gram cashewnoten
Snijd de tofu in plakken van 0,5 cm dik en leg op keukenpapier. Laat een half uurtje staan en smeer dan de soja saus erop en wrijf het gemberpoeder erin. Snijd de plakken in blokjes. 
Giet het vocht van de ananas in een beker. Roer er de tomatenpuree, palmsuiker, gembersiroop, oestersaus, citroensap, vissaus en chilisaus door. Proef of de zoetzuurbalans goed en pas eventueel aan. 
Schil de wortels en snijd in schuine plakjes. Kook ongeveer 2 minuten voor in een klein beetje water. (kun je later aanvullen en de rijst in koken) 
Snijd de paprika in niet te kleine blokjes. 
Pel de ui, snijd doormidden, elke helft in 3 partjes en de partjes overdwars in 2-3 stukken.
Snijd de lenteuitjes in schuine stukken van 3 cm lang.
Halveer de komkommer in de lengte en schraap het zaad eruit. Snijd in schuine plakjes. 
Verhit de olie in een grote wok. Bak wortel en ui 3-4 minuten. Voeg dan de paprika toe en pers de knoflook erboven uit. Bak, terwijl je geregeld omschept, nog 3 minuten. Voeg dan de lenteuitjes, ananas en komkommer toe. Roerbak nog 2 minuten. Roer dan de tofu erdoor en laat 1 minuut meewarmen. Roer dan de saus erdoor tot deze heet is. Als het erg dun is, kun je de saus eventueel binden met maizena. 
Bestrooi met de cashewnoten en serveer met rijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen