vrijdag 22 november 2013

Curry met aubergine, broccoli en tofu (maleisie)


Dit gerecht is gebaseerd op de wesakcurry van Gordon Ramsay in zijn boek over Zuidoost-Azië. Ik had dat boek van de bieb geleend en er weer flink wat inspiratie uit opgedaan. Ik heb zijn recept wel aangepast, in elk geval andere groente, maar verder weet ik het niet meer.
Ik weet dat het een hele waslijst is aan ingrediënten. Mijn kruidenla heeft echter alles in huis. Dat krijg je als je bijna nooit een zakje, pakje of kruidenpasta gebruikt. Op de foto hiernaast staan niet eens alle specerijen.



Curry met aubergine, broccoli en tofu

(4-5 personen)
  • 500 gram tofu
  • 2 eetlepels zonnebloemolie + extra voor tofu
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 rode pepers, fijngehakt
  • 3 cm gemberwortels, geschild en geraspt
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 blik tomatenblokjes (400 ml)
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • zout naar smaak
  • 1-2 eetlepels tamarindepulp
  • 6 curryblaadjes (gedroogd)
  • 500 gram aubergine
  • 500 gram broccoli
  • zonnebloemolie
Snijd de tofu in plakken van ± 1 cm dik en leg ze 'n uurtje op een schone theedoek of keukenpapier om overtollig vocht kwijt te raken. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de plakken tofu (eventueel in gedeelten) aan elke kant een paar minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en snijd ze daarna in blokjes. 
Maal kaneelstokje, steranijs, mosterdzaad, venkelzaad in een kleine keukenmachine (of koffiebonenmolen, of gebruik een vijzel) fijn. Maal kurkuma en kerrie even mee. Doe dan ui, knoflook, peper en gember erbij en maal tot een pasta. Voeg eventueel een klein beetje water toe. 
Verhit de zonnebloemolie in een braadpan. Voeg de currypasta toe en fruit deze een paar minuten tot de specerijen goed beginnen te geuren. 
Voeg tomaat en kokosmelk toe, breng aan de kook en laat 10 minuten zacht pruttelen.
Week ondertussen de tamarindepulp in wat warm water en wrijf daarna door een zeef om de pitten en vezels kwijt te raken. 
Snijd de aubergine in blokjes. 
Doe dan het tamarindewater, curryblaadjes en wat zout erbij. Voeg de aubergine toe en kook 10 minuten mee. Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes. Voeg die 10 minuten na de aubergine toe en laat 5 minuten meekoken. 
Voeg dan de tofublokjes toe en laat deze nog even meewarmen. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe. 
Garneer eventueel met verse koriander en limoenpartjes. 
Serveer met (rode) rijst.

(bron: Gordon's Great Escape - Zuidoost-Azie)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen