maandag 4 november 2013

Gehaktrolletjes

Voor een housewarming van buren en mijn verjaardag maakte ik deze gehaktrolletjes. Omdat je niet frituurt, blijven ze redelijk licht van kleur. Ik had natuurlijk te veel vulling gemaakt, maar daar heb ik later een spitskool-gehakt-aardappelpureeovenschotel mee gemaakt.


Gehaktrolletjes

  • 1 ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/-1 rode peper, heel fijn gehakt
  • 500 gram gehakt
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zout naar smaak
  • 1 pak puntvormige vellen filodeeg (24 stuks, turk)
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui een paar minuten. Doe de knoflook en peper erbij en fruit nog 1 minuut. Voeg dan het gehakt toe en rul het. Voeg als het gehakt half gaar is de specerijen toe. Schep geregeld om tot het gehakt gaar is. Dit duurt zo'n 10-15 minuten. Proef en voeg zout naar smaak toe. Laat de gehaktvulling afkoelen. (of maak een dag van tevoren en bewaar in de koelkast)
Zet een kommetje water en een kwastje klaar. 
Pak een vel filodeeg en dek de rest af met een iets vochtige theedoek. Leg het vel met de punt naar je toe op een groot werkblad. Schep een krappe eetlepel gehaktvulling in de punt, ongeveer 5 cm van de onderkant. Sla de punt over het gehakt heen en rol een klein stukje op. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol verder op. Maak de bovenste rand nat en plak deze dan dicht. Leg het rolletje op een ingevette bakplaat en dek zolang af met een iets vochtige theedoek. Maak op die manier alle rolletjes. Bestrijk de rolletjes licht met olijfolie en bak ze in een voorverwarmde oven van 200C in ± 15 minuten lichtbruin en knapperig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten