donderdag 28 november 2013

Linzenfalafel op aardpeerpuree met peergojibessensalsa (mysterybox)

En toen was hier onze eigen mysterybox. Nageaapt van Masterchef en aangepast. Dat laatste hield vooral in: geen tijdsdruk en weken suddertijd: wat kan ik met deze ingrediënten?


In Masterchef Australia is er geregeld een mysteryboxopdracht. De kandidaten krijgen een houten doos voor zich op hun werkbank en met de inhoud daarvan plus nog wat basisingrediënten moeten ze binnen een bepaalde tijd een gerecht koken. Ze mogen alles gebruiken, maar dat hoeft niet. Op basis van wat je ziet, hebben ze ongeveer 5 minuten tijd tussen het optillen van de doos en het beginnen met koken, dus best een uitdaging. Of dat daadwerkelijk zo'n korte tijd is, is natuurlijk de vraag. In elk geval ben ik als ik kijk druk aan het bedenken wat ik daarmee gedaan zou hebben. En dat is best lastig. Overigens vond ik afgelopen seizoen 5 een beetje tegenvallen. In eerdere seizoenen werd een stuk creatiever gekookt.

Terug naar mijn mysterybox. Op de facebookfoodbloggersgroep startte Lisette dit topic en er waren genoeg mensen die deze uitdaging aangingen. Iedereen opperde een ingrediënt, dat ging in de hoge hoed en daaruit kwamen de volgende 6 ingrediënten getoverd: Eendenborstfilet (niet op de foto), linzen, zoete aardappel, aardpeer, gojibessen en peer. Daarnaast hadden we natuurlijk onze eigen voorraadkastregel: kruiden en specerijen naar keuze, boter, olie, eieren, suiker, bloem, citroen, bakpoeder.
Alle ingrediënten heb ik wel eens eerder gebruikt. Zelfs de gojibessen. Laatst een zakje gekocht, omdat ik ze best vaak zie voorbij komen op andere foodblogs. Meestal met de nadruk op dat ze zo gezond zijn, ook al levert een kleine googleopdracht ook direct felle tegenstand op. Superfood of niet, ik ben er nog niet over uit of ik ze lekker vind. Ik vind ze een beetje muffig overkomen. Het zakje gaat wel leeg hoor, maar ik denk niet dat ik ze nog eens koop. Nu was het dus wel handig dat ik ze in huis had.

Tsja, en wat verzin je dan? Ik had al bedacht dat ik het vegetarisch ging houden, want ik had geen zin om naar Driel naar de poelier te fietsen. Hierna wat het uiteindelijk is geworden. Uit praktisch oogpunt werd het bij mij een lunchgerecht voor mij alleen. Ik was dus mijn eigen jury. Het oordeel luidde: creatief en lekker gekookt ;.)

Linzenfalafel op aardpeerpuree met peergojibessensalsa

(4 personen)
 • 250 gram groene (hele) linzen
 • 1/4 theelepel cayennepeper
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel komijn
 • 1 theelepel koriander
 • 1/2 theelepel kurkuma
 • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
 • 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 ei
 • bloem
 • olie om te frituren
 • 250 gram aardperen
 • citroensap
 • peper, zout
 • 2 eetlepels gojibessen
 • 1 peer
 • 1 zoete aardappel
Week de linzen 3-4 uur in ruim koud water. 
Schil de aardperen en snijd ze in kleine stukjes. Zet ze onder water met iets citroensap erin. Kook de aardpeer in ± 10 minuten gaar. Giet af en stamp en/of mix fijn. Wrijf de puree door een zeef en breng op smaak met peper en zout. Bewaar zolang in de pan om later weer snel op te warmen. 
Giet de geweekte linzen af. Maal ze in de keukenmachine fijn met de kruiden en specerijen. Maal op het eind het ei en het bakpoeder mee. Proef een klein beetje van het mengsel of het goed op smaak is. Zet eventueel een tijd in de koelkast zodat het wat beter te verwerken is. 
Doe bloem in een diep bord. Schep van het mengsel hoopjes ter grootte van een eetlepel. Leg ze in het bord met bloem. Duw ze iets plat en draai ze voorzichtig om zodat er aan alle kanten bloem komt te zitten. Leg ze even op een bord tot je ze gaat frituren. Als je te lang van tevoren maakt, trekt het vocht uit het mengsel weer in de bloem, dus krijg je geen knapperig korstje. 
Schil de zoete aardappel. Schaaf op de mandoline plakjes van 2 mm. Verhit frituurolie tot 160C. (niet heter, want dan verbranden de suikers in de zoete aardappel te snel). Frituur de aardappelplakjes in 3-4 minuten knapperig. Laat ze uitlekken en bestrooi met zout. Dit zijn meer chips dan je nodig hebt in het gerecht, maar de rest is ook lekker om tussendoor te knabbelen. 
Week de gojibessen 10 minuten in lauw water. Giet af. Hak ze grof. Snijd de peer in hele kleine blokjes. Meng de gojibessen en peer en breng op smaak met iets citroensap en peper en zout. 
Wanneer je de zoete aardappelchips direct voor het eten maakt, kun je nu de temperatuur van de olie naar 180C verhogen. 
Leg de linzenkoekjes voorzichtig in het mandje van de frituurpan met ± 6 stuks tegelijk. Frituur ze in ± 4 minuten gaar en knapperig. Keer eventueel halverwege om. Laat uitlekken op keukenpapier. 
Verwarm de aardpeerpuree. 
Strijk op elk bord wat aardpeerpuree. Verdeel de linzenkoekjes en de peergojibessalsa erover. Garneer met de zoete aardappelchips. 

1 opmerking: