Door de bavarois in de cakevorm te maken kun je er mooie plakken van snijden. Dat presenteert iets gemakkelijker dan tiramisu uit een schaal scheppen.
Koffiebavarois
(8-10 plakken)
- 2 volle theelepels oploskoffie
- 2 eiwitten
- 1 deciliter slagroom
- 200 gram mascarpone
- 3 blaadjes gelatine
- 65 gram suiker
- 2 eetlepels amaretto
- ± 18 lange vingers
- geraspte pure chocolade om te garneren
Los de oploskoffie op in 2 dl kokend water. Verdeel in twee gelijke delen. De ene helft in een diep bord, de andere helft in een kommetje.
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en los op in de hete koffie in het kommetje. Laat dit verder afkoelen.
Bekleed een cakevorm met plastic folie, zo dat er aan de zijkanten een stuk buiten de vorm hangt.
Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom.
Klop de lauwe gelatinekoffie door de mascarpone, samen met de suiker en amaretto.
Klop de slagroom bijna stijf en spatel deze door het amarettomengsel. Spatel dan het stijfgeslagen eiwit erdoor.
Verdeel een klein beetje vla over de bodem van de vorm. Doop 9 lange vingers 1 voor 1 in de koffie in het diepe bord leg ze in de vla. Verdeel nu de helft van de overgebleven vla erover. Doop de rest van de lange vingers in de koffie en verdeel ze over de cakevorm. Verdeel nu het laatste deel van de vla erover. Strijk de bovenkant glad en vouw het overhangende plastic folie erover. Laat de bavarois minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Vouw het plastic weer terug. Zet een mooie serveerschaal op de bovenkant en van de cakevorm en draai dit samen voorzichtig om. Trek het plastic folie voorzichtig van de bavarois af. Bestrooi met de geraspte chocolade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten