donderdag 14 november 2013

Wortelcake (zuivelvrij en geen extra suiker)

Bij de turkse winkel deed ik laatst een prettige ontdekking: een blok dadelpuree. Af en toe experimenteer ik met minder of geen suiker in - meestal - een wortelcake. Dadels zijn dan een goede suikervervanger. Je eindresultaat bevat natuurlijk wel suiker(s), maar dat zijn de suikers die in de dadel zelf zitten. Maar dadels fijnhakken of pureren, dat is een lastige klus. Omdat ze zo kleverig zijn, blijft alles aan het mes vastplakken. Dus ik ben heel blij dat er een fabriek is met supermachines die voor mij mijn dadels fijnhakt.


Wortelcake


 • 2 eieren
 • 100 gram dadelpuree (in brokjes)
 • 125 gram zonnebloemolie
 • 175 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1-2 theelepels speculaaskruiden
 • 125 gram geraspte wortel
 • 20 gram sesamzaad
Splits de eieren. Klop de eiwitten in een schone kom stijf. 
Doe de dooiers met de dadelpuree in een andere kom en mix dit tot een egaal mengsel. Mix de zonnebloemolie erdoor. Mix dan de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden erdoor. 
Warm de oven voor op 180C. 
Spatel het eiwit erdoor. Dit vergt wat kracht, en heel luchtig houd je het niet. Spatel als laatste de wortel en het sesamzaad door het beslag. 
Schep het deeg in een met bakpapier beklede cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in 35-45 minuten gaar. 

2 opmerkingen:

 1. Handig want recepten met gepureerde dadels vermijdt ik meestal om dezelfde reden als je schrijft. Morgen stond toch een grote Turkse winkel op programma, ga maar eens vragen waar het staat en hoe het heet want dat is wel eens lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In mijn winkel ligt niet alles logisch bij elkaar, dus toevallig dat ik nu een keer een gangpad nam dat ik normaal niet nam. Ik wou weten of het alleen dadel was (dus niet nog extra suiker toegevoegd) maar de winkelmevrouw kon alleen Turks, geen Arabisch. Er stond namelijk alleen een Arabische ingredientendeclaratie op de verpakking. En in het Engels de importeur/fabrikant. Daarop gegoogeld, en ik denk dat het echt alleen dadel is.

  BeantwoordenVerwijderen