dinsdag 26 november 2013

Pasteitjes van zoete aardappel en kip (foodblogswap)

Deze maand mocht ik koken van de blog van Judith, www.myfoodblog.nl . Dat die naam nog bestond, want ze is nog niet zo lang bezig. Judith heeft een gevarieerd blog, zoet en hartig. Ik koos deze pasteitjes, of eigenlijk zijn het flapjes, uit. Maar pasteitjes klinkt een stuk chiquer.
De bedoeling van de swap is dat je iets kookt van een ander blog, waardoor je eens iets anders kookt. Ik vind dat je dan het uitgekozen recept echt moet volgen, en niet meteen wat gaat veranderen (wat ik eigenlijk altijd doe; ik haal een idee ergens vandaan en geef er mijn eigen draai aan). Dus best lastig. Ik heb ook netjes geen ingrediënten gewijzigd, wel heb ik de vorm aangepast. Judith maakt flapjes, ik maakte vierkantjes door 2 plakjes bladerdeeg per pakketje te gebruiken. Ik wou ze als hoofdgerecht (met geroosterde groente) eten en op deze manier past er verhoudingsgewijs meer vulling in. Als ik bijvoorbeeld appelflappen maak, houd ik altijd vulling over.

Een volgende keer zou ik deze vulling als vulling in een hartige taart maken. Dan heb je iets meer vulling, en minder bladerdeeg en het past beter in mijn oven.


Pasteitjes van zoete aardappel en kip

(5 pasteitjes)
  • 1 zoete aardappel (± 250 gram)
  • 1/2 wortel (± 50 gram)
  • 10 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 1 eetlepel olie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 200 gram kipgehakt
  • 1 eetlepel lekker kerriepoeder
  • iets losklopt ei of melk 
Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes (± 5 mm in het vierkant). Doe de blokjes in een pannetje met zoveel water dat ze net onderstaan en een snuf zout, breng aan de kook en laat 3-5 minuten koken. Controleer tijdig of de aardappel al gaar is, want de blokjes moeten wel hun vorm behouden. 
Schil de wortel en snijd in evenkleine blokjes. 
Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui en wortel een paar minuten. Voeg dan het kipgehakt toe en rul dit. Als de kip half gaar is, voeg dan het kerriepoeder toe. Schep nog een paar minuten om tot de kip gaar is. Haal van het vuur af, schep de zoete aardappel erdoor en laat iets afkoelen. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Leg 5 plakjes bladerdeeg op een bakplaat. Verdeel de vulling over het midden van de plakjes. Rol 5 plakjes iets uit en leg ze op de vulling*). Duw de zijkanten vast met een vork. 
Bestrijk de bovenkant van de pasteitjes met losgeklopt ei of melk en bak de pasteitjes in 25-30 minuten goudbruin. 

*)
Een kleine handleiding, helaas zonder foto's van hoe ik de flapjes vul:
1. Leg een bladerdeegplakje plat neer.
2. Verdeel er zoveel vulling over dat je aan alle kanten een rand van 1,5 cm vrijlaat.
3. Rol het tweede plakje iets uit met de deegroller.
4. Leg dit plakje over de vulling met de "plakkerige" kant naar beneden. Een pakje bladerdeeg van 10 plakjes heeft meestal een dun velletje plastic aan een kant zitten. Nadat je dat hebt weggehaald, merk je dat die kant veel plakkeriger is dan de andere kant.
5. Druk met de tanden van een vork 3 zijdes dicht.
6. Pak het flapje voorzichtig in je ene hand, en stop er nog wat vulling bij. Dat gaat nu beter dan als je in het begin al zoveel erop had gelegd.
7. Leg het flapje weer neer en druk de laatste zijde met de tanden van de vork dicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten