maandag 16 december 2013

Spelt met pompoen, champignons en gegrilde haloumi

Er stond al eerder een gerecht met spelt op mijn blog, maar dit was het eerste gerecht met spelt dat ik maakte. Dit was een succes, vandaar ook het speltfeestje.
Voor zover ik me kan herinneren had ik nog niet eerder (hele) spelt gegeten. Vroeger (en volgens mij is het weer terug) had je Tarly, hele graankorrels die je kookte en dan als rijstvervanger at. Volgens mij heb ik dat wel eens geprobeerd, maar ik denk niet dat ik er enthousiast over was, want het zal bij die ene keer gebleven zijn. Ik was dus een beetje sceptisch over spelt, maar die scepsis is omgeslagen in enthousiasme.
Natuurlijk blijft het een hele korrel die je niet hap-slik-weg naar binnen werkt. Maar met de goede combinaties van genoeg smeuïge ingrediënten is het erg lekker.

Spelt met pompoen, champignons en gegrilde haloumi

(4-5 personen)
  • 350 gram spelt
    afbeelding-spelt-pompoen-recept
  • 1 groentebouillonblokje
  • 800 gram flespompoen (schoon gewicht)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • klontje boter
  • 250 gram champignons
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 klein rood scherp pepertje, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 50 gram rozijnen rozijnen
  • 450 gram verse spinazie
  • 300-500 gram haloumi
Week de spelt een aantal uur en kook dan in schoon water met een bouillonblokje in ± 1 uur gaar. *)
Schil de pompoen en snijd in blokjes van 1 cm in het vierkant. Meng de olijfolie met kaneel en komijn en meng dit met je handen door de pompoenblokjes. Bestrooi met zout en peper. Rooster de pompoen in ± 30 gaar in een oven van 180C. Schep tussentijds een keer om. 
Borstel de champignons schoon en snijd in kwarten. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur in ± 5 minuten gaar terwijl je ze geregeld omschept. Bestrooi met peper en zout. 
Verhit in een wok de olie en fruit ui en pepertje een paar minuten. Voeg in delen de spinazie toe en laat deze slinken. Meng de rozijnen erdoor. 
Snijd de haloumi in plakken. Verhit een grillpan en grill hierin de haloumi aan elke kant 2 minuten. De kaas hoort niet te smelten. 
Meng de spelt met de pompoen, champignons, spinazie en geef de haloumi erbij.

*) Begin dus op tijd. Volg de aanwijziging op de verpakking. Gezien de week- en kooktijd loont het om het hele pak in een keer te koken en de rest in te vriezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen