vrijdag 6 december 2013

Pompoencurry

Ik heb nu een paar keer zelf currypasta gemaakt. Lekker, maar meestal teveel voor het gerecht dat ik er op dat moment mee maak. Daarom vries ik de rest in. In een ijsblokjesvorm zodat je handige porties krijgt. Die gaan dan weer in een diepvrieszakje. Alleen daar gaat wat mis. Ik vergeet dat zakje vaak te labelen. En dan verdwijnt het in een diepvriesla en kook ik er niet meer mee. Ik weet dan niet meer of het die hele pittige was, of degene die juist nog wel een pepertje extra kon gebruiken. Dit gerecht is gemaakt met blokjes currypasta. Hoeveel en welke, is niet meer na te gaan. Dus gebruik rode currypasta naar smaak. Al dan niet zelfgemaakt of uit een pakje of zakje.

Pompoencurry

(4 personen)
  • 300 gram stevige tofu
  • 3 + 2 eetlepels zonnebloemolie
  • rode currypasta naar smaak
  • 400 ml kokosmelk
  • 800 gram flespompoen (schoon gewicht), in blokjes
  • 2-3 stengels + blad snijbiet *)
  • 100 gram cashewnoten
  • geraspte kokos
  • verse koriander, gehakt
Snijd de stengel van de snijbiet in dunne plakjes (zoals bleekselderij) en het blad in reepjes. Houd ze apart van elkaar. 
Snijd de tofu in plakken en leg een uurtje (of langer) tussen een schone theedoek om een deel van het vocht kwijt te raken. Bak de plakken in wat zonnebloemolie en laat daarna uitlekken op keukenpapier. Snijd in blokjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit hierin de currypasta een paar minuten tot de geur goed loskomt. Voeg de kokosmelk en 2 dl water toe. Voeg de pompoen en stengelstukjes snijbiet toe. Laat 10-20 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Controleer af en toe, want de ene keer gaat het sneller dan de andere keer. Voeg op het laatst de tofublokjes en snijbietbladreepjes toe, schep voorzichtig om en laat even meewarmen. 
Rooster de kokos even in een koekenpan zonder olie. Bestrooi de curry met de cashwenoten, geroosterde kokos en koriander.

*) ik laat de snijbiet in mijn tuin groot worden en krijg een een steel ter grootte van een stengel bleekselderij waar dan ook nog blad aan zit; vergelijkbaar met een vergrote versie van wilde spinazie. Als je snijbiet koopt, is het meestal kleiner. Gebruik dan een bosje of voeg spinazie toe. Het is voornamelijk voor de kleur dat ik, naast de pompoen, nog iets anders heb toegevoegd. Geen opmerkingen:

Een reactie posten