zaterdag 12 december 2015

Chocoladetulband met een verborgen ster - kerstkiekeboetaart

Rond dezelfde tijd dat Nederland in de ban was van de kiekeboetaart waar Menno in 2014 winnaar van Heel Holland Bakt mee werd, stond er in de BBC GoodFood een kiekeboe-kersttulband. Daarin werd netjes uitgelegd hoe je zo'n taart met een verrassing van binnen maakt. Ik maakte 'm toen voor kerst, en jij kunt dat dit jaar doen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het makkelijker is om een rechte kiekeboetaart te maken, dan een gekromde. Het is namelijk best lastig om de sterren netjes tegen elkaar aan te krijgen. Je moet ervoor zorgen dat je de sterren op dezelfde hoogte weer terugplaatst als de plek waar je ze uit gestoken had, anders is je cirkel niet even groot. Ik had dan ook stukjes waar je met veel fantasie nog net een ster in kon zien.



Na het uitsteken van de sterren blijft er natuurlijk cake over. Gooi dit niet weg! Vries eventueel in en maak er bijvoorbeeld dit toetje of deze mee.


Chocoladetulband met een verborgen ster


(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - tulbandvorm met inhoud van 1,5 liter)

Oranje cake:
  • gesmolten boter en paneermeel (of bloem) voor invetten
  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram suiker
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 1/2 theelepel oranjebloesemwater 
  • eventueel oranje kleurstof
  • 4 eieren
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
Chocoladecake:
  • gesmolten boter en paneermeel (of bloem) voor invetten
  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • 75 gram cacao
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
Afwerking:
  • chocolaatjes, glazuur, zilverpilletjes of iets anders in kerstsfeer
Vet de tulband heel goed in en bestuif met bloem of bestrooi met paneermeel. Klop het teveel eruit. Zorg dat je geen plekje overslaat. 
Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Meng sinaasappelsap en -rasp, het oranjebloesemwater en eventueel de oranje kleurstof door het beslag. Zeef bakpoeder en zelfrijzend bakmeel erdoor en meng door elkaar. Verdeel het beslag over de tulbandvorm.
Bak de cake in een op 180C voorverwarmde oven in ± 50 minuten gaar. Laat de tulband ± 15 minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een taartrooster en laat daar verder afkoelen. 
Maak zoveel ruimte in de vriezer dat de tulband en de schaal waar hij op staat erin passen. 
Snijd de tulband in plakken van 1,5 cm. Hier steek je straks de sterren uit dus houd rekening met de hoogte van de koeksteker. Zet de plakken iets los van elkaar, maar nog wel in cirkelvorm. Zet in de vriezer en laat de plakken bevriezen. 
Steek de sterren uit de plakken cake en zet ze in dezelfde volgorde weer tegen elkaar aan. Dit is een beetje gepriegel. Bewaar de sterren in de diepvries. 


Maak nu de chocoladetulband. 

Vet de tulband heel goed in en bestuif met bloem of bestrooi met paneermeel. Klop het teveel eruit. Zorg dat je geen plekje overslaat. 
Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Klop de melk erdoor. Zeef cacao, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel erdoor en meng door elkaar. Verdeel ongeveer 1/3 van het beslag over de tulbandvorm. Zet hierin de bevroren sterren in dezelfde volgorde als dat je ze uitgestoken hebt. Zet ze strak tegen elkaar aan en probeer ervoor te zorgen dat er geen bruin beslag tussen de sterren komt. Verdeel de rest van het beslag over de sterren en zorg dat ze net bedekt zijn. Bak de tulband in een op 180c voorverwarmde oven in ± 50 minuten gaar. Laat eerst ± 15 minuten in de vorm afkoelen en stort daarna op een rooster om verder af te koelen. 
Versier de bovenkant van de tulband met chocolaatjes, glazuur of zilveren spikkeltjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten