zondag 23 april 2017

Adobo - Filipijnse stoof met buikspek, ananas en paprika

pan vol met adobo stoof spek ananas Filipijnen

Een zusje is aan het backpacken op de Filipijnen. Ik vond het dus leuk dat ik dit recept van een typisch Filipijns gerecht tegenkwam in de BBC GoodFood. Mijn kennis van de Filipijnse keuken reikte tot nu niet verder dan het balut-ei. Dat is een ei met een half ontwikkeld kuiken erin en spreekt mij niet echt aan. 
Adobo dus. Het is een stoofgerecht waarin het vlees (vaak varken of kip) wordt gegaard in een saus op basis van azijn en sojasaus. Verder gaat er laurier in. Het grappige is dat toen ik de deksel van de pan deed en rook ik even aan onze eigen Hollandse hachee moest denken. Daar zit natuurlijk ook azijn en laurier in. Bij het eten proefde ik dat minder terug. 

Adobo - Filipijnse stoof met buikspek, ananas en paprika

(6 personen)
  • 700 gram buikspek
  • 2 ui, in dunne halve ringen
  • 4 laurierblaadjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel witte peperkorrels
  • 1/2 theelepel zwarte peperkorrels
  • 4 eetlepels appelciderazijn
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels donkere sojasaus
  • 3 eetlepels honing
  • 1 ananas (750 gram schoon gewicht)
  • 5 rode paprika's (750 gram na schoonmaken)
  • eventueel wat maizena
Snijd het buikspek in blokjes van ± 1 cm in het vierkant. 
Verhit een grote gietijzeren braadpan tot heet en bak op hoog vuur de helft van het spek tot het bruin begint te worden. Schep even om en bak een andere kant bruin. Schep uit de pan op een bord en lepel het uitgelopen spekvat in een kommetje. Bak de andere helft van het spek ook lichtbruin en schep uit de pan. Schep ook het meeste spekvet uit de pan in het kommetje. 
Maal de peperkorrels met een specerijenmolen fijn. Of gebruik witte en zwarte peper uit de molen. 
Bak de uien 5 minuten in het achtergebleven spekvet tot ze beginnen te kleuren. Bak de knoflook en het laurierblad een minuutje mee. Doe dan het spek terug in de pan. Voeg de peper, azijn, sojasaus, honing en 250 milliliter water toe. Breng aan de kook en laat 30 minuten pruttelen. 
Snijd de ananas in smalle parten of halve schijven. Verhit een koekenpan tot heet, doe er een beetje van het spekvet in en bak de ananas op hoog vuur tot deze begint te karamelliseren. Keer om en karamelliseer de andere kant. Snijd de ananas in kleine stukjes. (Het is gemakkelijker om dat na het grillen te doen omdat je anders heel veel stukjes moet omdraaien.)
Maak de paprika schoon en snijd in stukjes van zo'n 1,5 bij 1,5 centimeter. Voeg deze na het halve uur pruttelen aan het spek toe. Laat de paprika een kwartier meepruttelen. Laat op het laatst de ananas nog 5 minuten meewarmen. 
Proef of je saus goed op smaak vindt. Bind eventueel met wat aangemaakte maizena. 
Serveer de adobo met rijst. 

Bron: recept in BBC GoodFood maart 2017 - paprika is mijn toevoeging

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen