donderdag 13 april 2017

Groene Thaise curry met tofu, peultjes en cashewnoten

groene currypasta zelf maken

Een tijdje terug zat ik aan tafel met mensen die ik grotendeels niet kende. Meegenomen door een vriendin die bijna altijd bij mij aanschuift bij mijn thuisafgehaald-bij-mij-thuis naar iemand die ook een open tafel organiseerde. Het eten was in Thaise sfeer en erg lekker. Door die avond geïnspireerd maakte ik zelf ook een groene curry met tofu. 

Het voorgerecht was een Thaise zoet-zuur-pittige soep met onder andere oesterzwammen. Die waren lekker vlezig. 't Bleek dat die uit de buurt komen. Ik moet er wel de rivier voor over, maar als het weer beter weer wordt en het geen straf is om 20 kilometer te fietsen dan ga ik daar een keer oesterzwammen kopen en een mooi gerecht verzinnen waarin ze tot hun recht komen. Nu eerst het recept voor de groene curry. 


Groene Thaise curry met tofu, peultjes en cashewnoten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)
  • 4 centimeter gember
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 4 Spaanse groene pepers (niet te pittig)
  • eventueel 1 klein groen pittig pepertje
  • 50 gram verse koriander, blad en steeltjes
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel fijngehakt citroengras
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (of gebruik het dikste, vette deel van de kokosmelk)
  • 5 limoenblaadjes
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 4 plakjes laos
  • 4 deciliter kokosmelk
  • 400 gram tofu
  • 200 gram peultjes, afgehaald
  • handje taugé (± 150 gram)
  • 75 gram cashewnoten
  • eventueel nog wat vissaus naar smaak
  • verse koriander om te bestrooien
Maak eerst de groene currypasta. Meng hiervoor gember, knoflook, sjalot, korianderzaad, groene pepers, verse koriander, vissaus, kurkuma, zwarte peper en citroengras in een kleine keukenmachine door elkaar. Mijn machientje mengt af en toe lastig, dus ik hak alles van tevoren al redelijk klein. Anders eindig ik met hele knoflooktenen in de currypasta. 

Gebruik 2-3 eetlepels van de currypasta voor dit gerecht. Hoeveel is afhankelijk van je smaak en van hoe de scherp de pepertjes waren. De rest van de currypasta kun je een paar weken in een potje in de koelkast onder een laagje olie bewaren. Of je vriest de zelfgemaakte currypasta in. Ik gebruik daar een ijsblokjesvorm voor. Als de blokjes bevroren zijn, doe ik ze over in een diepvrieszakje. 

Verwarm een wok of hapjespan en laat hierin de zonnebloemolie heet worden. Voeg de currypasta toe en laat deze 2-3 minuten zacht fruiten tot het lekker begint te ruiken. Voeg dan de kokosmelk toe, samen met de limoenblaadjes, citroengras en laosplakjes. Breng aan de kook en laat daarna zachtjes 5 minuten doorpruttelen. Voeg de tofu en peultjes toe en laat 4-5 minuten zacht pruttelen tot de peultjes beetgaar zijn. Laat de taugé nog 1 minuut meewarmen. Proef of de curry goed op smaak is, voeg anders nog wat vissaus toe. Bestrooi met de cashewnoten en verse koriander. Serveer met (rode) rijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen