maandag 9 februari 2015

Gerst met pompoen, champignons en peulvruchten

Naast de speltkorrels stonden gerstkorrels. Laat ik die ook maar meenemen dacht ik. Weer iets nieuws proberen. Volgens de verpakking moest je de gerstekorrels een nacht weken, dan 20 minuten koken en nog 3 uur laten nawellen. Dat nawellen heb ik maar laten zitten, want ik vond de korrels na het koken zacht genoeg. Ik vond het al een beetje richting pap gaan, en dat wilde ik eigenlijk niet. Misschien moet dat wel bij gerst. Dan krijg je gortepap.
Ik gebruikte ongeslepen korrels. Als de korrels gepolijst zijn, heet het parelgort. Daar kun je een soort van risotto maken. Parelgort heb ik ook nog in de voorraadkast liggen, dus die risotto komt nog wel een keer.
Nu dus gerst. Ik vond het er dus wat papperig uitzien, en was bang dat het niet lekker zou zijn. Verrassend genoeg was het erg lekker. Echte winterkost en troosteten.

Gerst met pompoen, champignons en peulvruchten

  • 1 flespompoen (± 1,2 kilo)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels picadillospecerijen
  • 250 gram gerst
  • 1 klontje boter
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 kilo champignons, in kwarten
  • 50 gram witte misopasta
  • peper, zout
  • 250 gram gare peulvruchten* 
Week indien nodig de gerst.
Schil de flespompoen, halveer, verwijder de pitten en draden en snijd het vruchtvlees in blokjes van zo'n 1,5 cm. Meng de olie met wat zout en de picadillospecerijen en meng dit door de pompoen. Schep de pompoen op een bakplaat en gaar de pompoen in een oven van 180C in ± 30-40 minuten gaar. 
Kook de gerst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af. 
Verhit in een wok de boter en fruit de knoflook even aan. Doe de champignons erbij en bak de champignons een paar minuten terwijl je ze omschept. Roer de miso los met een paar eetlepels heet water. Schep dit bij de champignons en laat de champignons hierin verder gaar stoven. Breng op smaak met peper. 
Warm de peulvruchten even op. 
Meng de pompoen, champignons en peulvruchten door de gort. 
Schep in een kom en eet met een lepel. 

Wij aten hier nog een kleine salade van dungeschaafde venkel, winterpostelein en granaatappelpitten met wat pompoenpitolie bij. 

* ik gebruikte een blikje waarin kikkererwten, kidneybonen, witte bonen en limabonen zaten omdat ik die als #culipost van Bonduelle had gekregen. Dat was nu wel leuk omdat ik nu verschillende kleurtjes boon in mijn gerecht had. Maar je kunt ook 1 soort gebruiken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten