woensdag 4 februari 2015

Mungbonen met geroosterde wortel en feta

Ottolenghi blijft voor kookinspiratie zorgen. Dit recept komt uit Plenty More. Tenminste, de basis. Ik ben gewoon niet zo goed in recepten exact nakoken, ik gebruik de in het recept genoemd ingrediënten als basis en pas dan naar eigen inzicht hoeveelheden aan.

Mungbonen zijn trouwens de boontjes die in gekiemde staat tauge opleveren. Je zult er waarschijnlijk voor naar de toko moeten. Als je daar toch bent, kun je daar meteen de specerijen kopen. Mijn toko is daar in in elk geval een stuk goedkoper dan de supermarkt.


Mungbonen met geroosterde wortel en feta

  • 200 gram gedroogde groene mungbonen
  • 2 + 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 500 gram wortels
  • 1 theelepel honing
  • 1/2 ingemaakte citroen
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 3-4 eetlepels gehakte verse koriander
Kook de mungbonen in 20-25 minuten gaar of volg de aanwijzing op de verpakking. Giet ze af. 
Verwarm vlak voor de bonen gaar zijn 2 eetlepels olie in een pannetje. Voeg de knoflook en peper toe en laat even fruiten. Voeg dan de komijn, karwij en venkel toe. Roer dit, samen met de azijn en het zout, door de afgegoten mungbonen. De bonen worden lauw of koud gegeten. 
Schil de wortels, snijd ze over de lengte in vieren en dan in stukken van ± 5 cm zodat je stokjes krijgt. Schep ze om met de andere 2 lepels olie, de honing, wat zout en 1 deciliter water. Doe ze in een ovenschaal. Laat de wortels op 180C in 30-40 minuten gaar stomen/roosteren in de oven. 
Haal het vruchtvlees uit de citroenschil en doe dit weg. Hak de schil fijn. Meng de citroenschil door de bonen. Schep de wortels erdoor. Verdeel over een grote schaal en bestrooi met de feta en koriander. 


3 opmerkingen:

  1. Weet je dat opa die boontjes tijden heeft gegeten als ontbijt. Hij zette ze te weken de avond ervoor en deed er suiker door. Wij noemden taugé ook altijd 'uitgegroeide erwtjes'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inmiddels ook al zo'n 50 jaar geleden. Mijn vriendinnen, die logeerden, wilden dat soort vreemdsoortige gewoontes ook wel uitproberen.

      Verwijderen