woensdag 29 april 2015

Parfait met zoute karamel

In de Delicious van januari 2015  stond dit lekkere dessert. Ik halveerde de hoeveelheden want het oorspronkelijke recept was voor 8 personen. De parfait die ik overhield kon precies in mijn glazen cakevorm en daar konden wij ook wel 3 keer van eten. Dus het recept was wel erg royaal. Nu is het natuurlijk ook erg lekker, maar ja, wat wil je ook met room en karamel?


Parfait met zoute karamel

  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk*)
  • ± 1/4 theelepel middelgrof zeezout 
  • 3 eidooiers
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 0,6 deciliter melk
  • 2 theelepels vanilleextract
  • 2,5 deciliter slagroom
Wikkel het etiket van het blikje. Doe het ongeopende blikje in een pan en doe er zoveel water bij dat het onderstaat. Breng aan de kook en laat op laag vuur ± 3 uur pruttelen. Zorg dat het onder water blijft. De inhoud is dan een lichtbruine karamel geworden. 
Roer 1/3 van de karamel los. Verdun eventueel met een lepel van de slagroom. Roer de helft van het zout erdoor. Proef en voeg eventueel nog wat meer zout toe. 
Klop de eidooiers met de suiker in een hittebestendige kom in paar minuten tot een luchtig mengsel. Verwarm de melk en giet de hete melk bij het dooiermengsel terwijl je blijft kloppen. Hang de kom boven een pan met een laagje bijna kokend water en klop het mengsel boven de warmte tot het dikker wordt. Als je een streep erin trekt met de garde moet de streep even zichtbaar blijven. Haal de kom uit de pan, giet het hete water uit de pan en vul met zoveel koud water dat de kom in het water staat. Klop een paar minuten tot het mengsel weer wat is afgekoeld.
Klop de slagroom met het vanille-extract net stijf. Spatel de slagroom door de eiervla. 
Bekleed een glazen of metalen vorm ruim met plastic folie. Verdeel de helft van de vla over de vorm. Verdeel de karamel erover en haal er een paar keer een mes doorheen zodat je strepen karamel in de vla krijgt. Schep dan de rest van de vla erop en strijk de bovenkant glad. 
Laat de parfait minimaal 5 uur opstijven in de vriezer.

Stort de parfait op een schaal en verwijder het plastic. Snijd in plakken. 

*) je gebruikt maar 1/3 van de karamel in dit recept. De rest kun je in een schoon bakje nog een tijd in de koelkast bewaren. In plaats van karamel kun je ook 130 gram dulce de leche gebruiken. 

2 opmerkingen:

  1. Yummie....ik ben dol op zoute karamel, dus deze parfait ga ik zeker maken.
    Bedankt voor het delen, Johanneke!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan. Bij ons gaat ie zeker in de herhaling. Groet, johanneke

    BeantwoordenVerwijderen