donderdag 16 augustus 2018

Hartige taart met aardappel, courgette en geitenkaas


Een hartige taart met zomerse ingredienten. Courgette en nieuwe aardappels. In het oorspronkelijke recept worden Jersey Royals gebruikt. Dit is een Britse aardappel met een protected designation of origin (PDO). In Nederland heeft de Opperdoezer Ronde een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Daarom leek het me wel toepasselijk om in deze hartige taart deze aardappel te gebruiken.


Hartige taart met aardappel, courgette en geitenkaas


(quichevorm met losse bodem 22 centimeter doorsnee)
  • 20 gram pompoenpitten
  • 100 gram bloem
  • 100 gram volkorenmeel
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • ± 1 eetlepel ijskoud water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 courgette (400 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 eetlepel fijngehakte dragon
  • 250 gram Opperdoezer ronde
  • peper, zout
  • 3 eieren
  • 200 gram zachte geitenkaas
Draai in de keukenmachine pompoenpitten, bloem, volkorenmeel en boter tot een kruimelig mengsel. Meng er snel 1 lepel koud water door tot het deeg samenkomt. Heel misschien moet je nog een drupje extra water toevoegen. Vorm het deeg tot een dikke schijf en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Knip een stuk bakpapier tot een cirkel ter grootte van de bodem van de vorm. 
Warm de oven voor op 160C. 
Rol het deeg uit tot een cirkel van 26-28 centimeter doorsnee en bekleed hiermee de vorm. Leg hierop een stuk bakfolie (of bakpapier) en vul met een blindbakvulling. Bak de deegbodem met de blindbakvulling 20 minuten, verwijder de vulling en het bakpapier en bak nog 5 minuten. 
Maak ondertussen de vulling: Fruit knoflook en venkelzaad in de olijfolie een paar minuten. Snijd de courgette in plakjes van 0,5 centimeter. Zet het vuur hoog en bak de courgette een paar minuten waarbij je deze geregeld omschept. Meng de dragon erdoor. 
Boen de aardappels schoon. Snijd ze op een mandoline in plakjes van 2 millimeter dun. 
Klop de eieren los met wat peper en zout. Prak de geitenkaas fijn en meng met de geklopte eieren. 
Verdeel de plakjes aardappel en courgette over de bodem van de taart. Giet het eimengsel erover heen. Bak de aardappel-courgettetaart nog ± 40 minuten op 160C  tot de vulling gestold is. 

Bron: Jersey Royals, courette & goat's cheese tart uit BBCGoodFood Juli 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten