Vroeger had je grote, ronde perziken met geel vruchtvlees. Nectarines waren er nog nauwelijks. Nu kun je kiezen uit gele en witte, ronde en platte perziken en nectarines. In dit recept kies ik voor de platte variant omdat ik die meestal makkelijker in partjes van de pit krijg. Wat smaak betreft kun je alle varianten gebruiken.
Ergens las ik over rozenwater in een saladedressing en dat vond ik wel een verrassend idee. Gebruik het echt spaarzaam. Je moet net denken: "Hé, een ander smaakje, maar wat is het toch wat ik proef?"
De honing die ik gebruikte (acaciahoning van Melvita) kreeg ik in de #foodybox en is mooi vloeibaar. Prettig om te gebruiken in een dressing.
Salade met rucola, gegrild perzik, rauwe ham en honing-rozenwaterdressing
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)- 5 platte, witte perziken
- 1,5 eetlepel koolzaadolie
- 1 theelepel vloeibare (acacia)honing
- 2 theelepels granaatappelmelasse (zuur)
- paar druppels rozenwater
- peper, zout
- 75 gram rucola
- 20 grote blaadjes basilicum
- 100 gram rauwe ham (liefst dun gesneden)
Verdeel de perziken elk in 6-8 partjes en trek het velletje er voorzichtig af. Breek de partjes los van de pit.
Verhit een grillpan tot heet en kwast in met een drupje olie. Gril de perzikpartjes 2 minuten op elk snijvlak tot ze lichtbruin beginnen te worden.
Verhit een grillpan tot heet en kwast in met een drupje olie. Gril de perzikpartjes 2 minuten op elk snijvlak tot ze lichtbruin beginnen te worden.
Klop koolzaadolie, honing, granaatappelmelasse, rozenwater, peper en zout tot een dressing. Wees zuinig met het rozenwater. Proef eerst voordat je een volgende druppel toevoegt.
Scheur de rauwe ham in repen en rol de stukjes op tot een soort roosje.
Scheur de rauwe ham in repen en rol de stukjes op tot een soort roosje.
Doe rucola en basilicum in een grote schaal en meng de dressing erdoor. Verdeel de gegrilde perzik en rauwe ham erover.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten