dinsdag 28 augustus 2018

Cheesecake met abrikozen en amaretto


GZQ is weer naar school, onze vakantie zit er al weer een paar weken op, dus het werd weer tijd voor een thuisafgehaald-bij-mij-thuis. In plaats van dat mensen dan een maaltijd bij mij afhalen, is iedereen van harte welkom om bij ons aan tafel mee te eten. Deze keer was het weer tijd voor een Ottolenghi-feestje. Ook een echt feestje, omdat ik de dag erna jarig was. En bij een feestje hoort natuurlijk taart. Als dessert bakte ik deze cheesecake met abrikozen en amaretto. Het oorspronkelijke recept paste ik wel wat aan. Sowieso moesten er 17 stukjes uit gehaald kunnen worden en vierkante stukjes zijn gemakkelijker te snijden dan dunne punten dus gebruikte ik een grote rechthoekige ovenschaal. Verder verving ik een deel van de roomkaas door uitgelekte kwark. Wat ik een beetje vreemd aan dit recept vond was dat je 2 keer abrikozen moest roosteren. Een deel voor in de taart en een deel voor op de taart. Ik vind het een beetje onzin om dan 2 keer de oven aan te doen en maakte daar gewoon 1 stap van. Wij vonden de cheesecake erg lekker. De volgende dag hadden we nog een stukje bij het ontbijt. Dat was ook nog lekker, maar je kon wel merken dat de bodem al een stuk natter was. Geen taart om lang van tevoren te maken dus. 

Wat stond er nog meer op tafel tijdens dit Ottolenghi-feestje? 


Cheesecake met abrikozen en amaretto

(glazen ovenschaal van 20 bij 30 centimeter)

 • 800 gram (volle) kwark
 • 1 kilo (wat kleinere) abrikozen (± 18 stuks)(niet te zacht)
 • 2 eetlepels amaretto
 • 20 gram suiker
 • 300 gram haverkoekjes
 • 50 + 20 gram geschaafde amandelen
 • 150 gram boter, gesmolten
 • 700 gram roomkaas
 • 175 gram fijne kristalsuiker
 • 6 eieren, losgeklopt
 • 4 eetlepels amaretto
 • 1/2 theelepel amandel-essence
Halveer de abrikozen en wip de pit eruit. Leg de abrikozen met het snijvlak naar boven op een bakplaat (of in een ovenschaal) en zet ze 20-25 minuten in een oven van 200C tot ze zachter zijn maar nog niet elkaar vallen. Zoek de 20 stevigste helften uit en leg die even op een bord. Deze zijn voor de vulling. Besprenkel de rest met suiker en amaretto en zet nog 15 minuten terug in de oven tot ze zacht en kleverig zijn. Zet deze abrikozen apart voor de bovenkant van de taart. 
Laat de kwark een paar uur uitlekken in een zeef. 
Maal de haverkoekjes samen met 50 gram geschaafde amandelen fijn in de keukenmachine. Meng er de gesmolten boter door. Verdeel over de - met bakpapier of bakfolie beklede - bodem van de vorm en zet in de koelkast. 
Weeg 500 gram van de uitgelekte kwark af en meng deze met de hand met een garde in een grote kom door de roomkaas. Roer de suiker erdoor. Meng er de eieren, amaretto en amandel-essence door. 
Leg de 20 abrikooshelften voor de vulling met het snijvlak naar beneden op de koekjesbodem. Giet er voorzichtig de roomkaasvulling over. Strijk glad. Bak de cheesecake op 170C in 1 uur gaar. De vulling mag nog een tikje wiebelig zijn. Laat de cheesecake een paar uur opstijven in de koelkast. 
Rooster de 20 gram amandelschaafsel in een koekenpan goudbruin. Verdeel de zachte abrikozen met vocht over de cheesecake en bestrooi met het amandelschaafsel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten