donderdag 9 augustus 2018

Indiase sperzieboontjes en pilau met doperwten


Na een vakantie met vooral eten met Italiaanse invloeden, hadden we wel weer zin in Indiase smaken. Het kwam dus goed uit dat in de #foodybox zomereditie die tijdens mijn vakantie was afgeleverd een potje premium mango chutney van Geeta zat. Dat was een goede start voor een bordje Indiaas eten. Ik heb wel eens eerder hun pittige limoenchutney - die ik overigens nu niet meer kan kopen bij de AH - gekregen en die was ook zo lekker. Dit is een goed "potje uit de supermarkt".
We aten sperzieboontjes met kokos en een rijstgerecht met doperwten. Verder maakte ik een curry naar een recept van Meera Sodha op basis van kokosmelk, tamarinde en ui met eieren en bakte ik een stukje naan af (dat was niet zo'n lekker "pakje uit de supermarkt"). 


Indiase sperzieboontjes

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)

  • 600 gram sperzieboontjes
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 scherp klein pepertje, heel fijn gehakt (rawit)
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zout
  • 10 verse (of uit de vriezer) kerrieblaadjes
  • 50 gram geraspte kokos
Maak de boontjes schoon en kook ze 3-4 minuten tot ze net beetgaar zijn. Spoel af met koud water. 
Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui een paar minuten tot deze begint te kleuren. Bak de peper even mee. Voeg dan mosterdzaad, kurkuma en zout toe. Voeg de uitgelekte boontjes toe en schep op hoog vuur alles goed om. Meng er tot slot de kerrieblaadjes en geraspte kokos door. 



Pilau met doperwten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)

  • 300 gram zilvervlies basmatirijst (bijv. die van Tilda)
  • 20 gram boter
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1/2 ui, in dunne halve ringen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 3 kardemompeulen, gekneusd
  • 1 laurierblaadje
  • 5 kruidnagels
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram diepvriesdoperwten
Doe de rijst in de pan die je straks gaat gebruiken om de rijst te koken. Doe er zoveel water bij dat de rijst een paar centimeter onder staat en roer de rijst met je handen door het water. Giet af door een zeef. Herhaal dit een keer. Laat de rijst dan in schoon water nog 30 minuten weken. Laat uitlekken in de zeef. 
Verwarm de helft van de boter en olie in de pan en fruit hierin de ui een paar minuten tot deze licht begint te kleuren. Voeg de rest van de olie en boter toe en alle specerijen. Bak 1 minuut. Doe dan de uitgelekte rijst erbij en schep goed om. Voeg 7 deciliter water en het zout toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten op zacht vuur garen. Doe de doperwten erbij, roer 1 keer door en laat nog 5 minuten koken. Laat met het deksel op de pan nog 10 minuten staan en roer de rijst dan met een vork iets losser. 

1 opmerking:

  1. Ziet er heerlijk uit, Johanneke. Heb alle benodigdheden in huis, dus dat wordt smullen!
    Die tiramisutaart ziet er trouwens ook al zo lekker uit. Binnenkort ook maar eens proberen ;o)

    BeantwoordenVerwijderen