woensdag 20 januari 2021

Kleine pofferts met rumboter


Tsja, hoe noem je poffert als je het in kleine vormpjes maakt? Als ik poffertjes zeg, denkt iedereen aan wat anders. En wat is het meervoud van poffert? Ik koos voor pofferts. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Het gaat erom dat deze pofferts lekker waren. En dat was zo. Ik maakte er rumboter bij. Normaal geef je bij de poffert - in het beslag gaat geen suiker en vet - boter en suiker. Ik roerde die alvast door elkaar en mengde er rum*) door. 

Kleine pofferts met rumboter

(9 stuks)
  • 100 gram rozijnen
  • 2 + 2 eetlepels rum
  • 1 ei
  • 250 milliliter melk
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram (zachte) boter
  • 50 gram poedersuiker
Week de rozijnen minstens een half uur in 2 lepels rum. Ik verwarm de rozijnen met de rum even in de magnetron zodat de rum er wat sneller in mstrekt, maar dat hoeft niet. De tijd geven kan ook gewoon. 
Klop het ei los met de melk. Giet dit beetje bij beetje bij het zelfrijzend bakmeel en roer tot een dik, klontvrij beslag. Roer er de rozijnen door.
Verdeel het poffertbeslag over 9 (siliconen) cakevormpjes en bak de poffert op 160C in ± 25 minuten gaar. 
Roer ondertussen de boter nog zachter tot deze crèmig is. Roer er beetje bij beetje de poedersuiker door. Meng er dan beetje bij beetje de 2 overgebleven lepels rum door. Laat eventueel weer opstijven in de koelkast. 
Geef de boter bij de warme pofferts. 

*) in de foodybox kerst zat deze 12 jaar gerijpte rum. Misschien te chique om op deze manier te gebruiken, maar wel lekker. 

4 opmerkingen:

  1. Te luxe kan natuurlijk nooit. Het is kwestie van hoever wil je gaan om jezelf te verwennen. Ik zeg: ver! Ik ben me een beetje aan het verdiepen in de wereld van 3-in-de-pan, dikkertjes en pancakes. Ken jij de oorsprong van deze poffert?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verwennen is af en toe wel nodig - zeker in deze rare tijden. Het recept van de grote poffert (die ik nu deze als kleintjes heb gemaakt)heb ik van een vriendin gekregen. Het komt bij haar moeder vandaan. Zij komt uit Dalfsen, maar of haar moeder daar vandaan komt, dat weet ik niet. En Groningse kennissen kennen het ook. Maar als je bv zoekt op broeder of jan-in-de-zak dan kom je eigenlijk op dezelfde gerechten uit. En die komen weer uit andere streken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha, leuk die pofferts....Het recept komt inderdaad bij mijn moeder vandaan, maar die heeft het weer van haar vader uit de tijd dat hij in Groningen woonde. Dus een recept uit het noorden van het land :)
    Oorspronkelijk werd het gekookt: beslag in een poffertvorm met deksel en dan in een pan kokend water gaar laten worden. Zo maakt m'n schoonvader het ook nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He Wieneke, leuk dat je reageert, onze poffert-introduceerder. De poffertvorm (voor een grote poffert) heb ik ook (of tenminste iets dat er voor door kan gaan) en soms gebruik ik die ook, maar de oven is meestal makkelijker.

      Verwijderen