donderdag 5 maart 2009

Winterpostelein - in een salade met rode biet en geitenkaas

Lekkere groene blaadjes zaten er in het pakket. Omdat ze erg kwetsbaar zijn, heb ik ze maar direct gebruikt in een lekkere salade. Ik maak deze geregeld, maar elke keer net even anders. Deze keer met winterpostelein, maar ook wel met eikebladsla, met kropsla, met romainesla. En deze keer met zachte geitenkaas, maar soms met harde geitenkaas, en soms met feta. En deze keer met pijnboompitten, maar soms met hazelnoten, en soms met walnoten.

En om de oma van bijna net zo lekker als thuis eer aan te doen heb ik het woord krootjes gebruikt. Voor degenen die niet weten wat dat zijn: krootjes wordt in Rotterdam en omgeving gebruikt voor rode bietjes.


Salade van winterpostelein en krootjes

(2 personen)
  • 500 gram krootjes
  • 100 gram winterpostelein
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el walnootolie
  • 0,5 el appelciderazijn
  • peper, zout
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 2 el pijnboompitten
Kook de ongeschilde krootjes in gezouten water - afhankelijk van de grootte - in ongeveer 1 uur gaar. Laat ze afkoelen en pel ze (eventueel met handschoenen aan). Snijd ze in dunne plakjes.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Laat even afkoelen op een bord.
Maak een dressing van beide soorten olie, de azijn, peper en zout. Maak hiermee de winterpostelein aan.
Leg de winterpostelein op een grote, ondiep schaal. Leg hierop de plakjes krootjes. Verkruimel hierboven de geitenkaas. Bestrooi met pijnboompitten. Besprenkel eventueel nog met een paar drupjes walnootolie.

Ik maak hierbij altijd een sausje van yoghurt, knoflooksaus en fritessaus (ja, ik weet het, uit een potje, maar heel soms is dat wel handig) en soms nog wat verse kruiden. En we eten er altijd brood bij. Vaak zelfgebakken, soms een boulogne-afbakbol.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen