vrijdag 31 december 2010

Pompoenbreekbrood

Het idee voor de pompoenbroodjes komt uit Home Made van Yvette van Boven en de kerstboomvorm komt uit het reclamefoldertje van de AH. Eén en één is dus een pompoenkerstboom.

Ik heb meer pompoen geroosterd dan voor dit recept nodig is. De rest heb ik een hartig taartje verwerkt.


Pompoenbreekbrood

(2 stuks)
  • 200 gram pompoen, in blokjes
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel komijn
  • 1/4 theelepel chilipeper
  • 1 + 2 eetlepels olijfolie
  • 350 gram bloem
  • 1,25 dl melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
Meng de specerijen met 1 eetlepel olie. Meng dit door de pompoen. Doe de pompoen op een bakblik. Besprenkel met wat water. Bak de pompoen op180 C in ongeveer 30 minuten gaar in de oven. 
Pureer de pompoen. Voeg eventueel al wat van de melk toe.   
Doe de bloem, pompoenpuree, melk, gist, zout, suiker en de 2 eetlepels olie in de kneedbak van de broodbakmachine. Kneed ongeveer 10 minuten. 
Vet een kom in met een klein beetje olie. Leg het deeg in de kom. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat 2 uur op kamertemperatuur rijzen. 
Kneed het daarna nog even door en verdeel het deeg (met de weegschaal) in 22 gelijke porties. Rol elke portie tot een bolletje en vorm - op een ingevette bakplaat - van de bolletjes 2 kerstbomen. Dek af met een theedoek en laat nog een half uur rijzen. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Bak de broden in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Eventueel kun je het brood de laatste 5 minuten op zijn kop leggen.     

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen