zaterdag 2 juli 2011

Rijstevlaai

We gingen een weekend weg met iedereen van mijn kant. Ergens in Limburg. Omdat mijn koffie in het weekend niet compleet is zonder taart, had ik wat gebakken. Om in stijl te blijven had ik me gewaagd aan een rijstevlaai. Lastig hierbij is om een dunne korst te krijgen, want je hebt als snel een homp brood aan de rand zitten. Dat is niet zo lekker.
Er was overigens genoeg taart want mijn ouders hadden nog aardbeienvlaai gekocht, en zusjes hadden een chocoladetaart en een perzikyoghurtcake gebakken en ik had ook nog deze kersencake gemaakt.

Rijstevlaai
(ronde taartvorm met doorsnee 24 cm)
  • 250 gram bloem
  • 8 gram gist
  • 150 ml lauw water
  • 2 eetlepels  suiker
  • 10 gram boter
  • 1/2 theelepel zout
  • 0,75 liter melk
  • 150 gram dessertrijst
  • 75 gram suiker
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanilleextract
  • 2 dl slagroom
  • 2 theelepels suiker 
  • 50 gram geschaafde pure chocolade
Doe de bloem, gist, suiker, zout en boter in de kom van de broodbakmachine. Voeg het water toe en laat op de deegoptie ± 10 minuten kneden. Doe het deeg dan over in een licht ingevette kom, dek af met plastic folie en laat ± een uur rijzen op kamertemperatuur.
Maak ondertussen de rijstpudding. Doe hiervoor de dessertrijst, de suiker, een snuf zout en de melk in een steelpan. Breng dit al roerend aan de kook. Laat op laag vuur ± 20 minuten koken tot de rijst goed zacht is. Laat iets afkoelen; giet de rijst niet af.
Kneed het deeg een keer door en rol er een lap van met een doorsnee van 27 cm. Leg de deegcirkel in een ingevette (of met bakpapier beklede) taartvorm. Prik de bodem in met een vork.
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de eieren met het vanilleextract met de mixer ± 7 minuten tot ze luchtig zijn. Spatel het ei door de rijst. Verdeel de rijstpudding over de deegbodem.
Bak de vlaai in ± 40 minuten gaar.
Laat de vlaai afkoelen. Klop vlak voor het serveren de slagroom met de suiker stijf. Smeer dit over de rijstevlaai. Bestrooi met het chocoladeschaafsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen