Courgettebroodjes
(12 stuks)- 75 gram volkorenmeel
- 275 gram bloem
- 10 gram droge gist
- 1 eetlepel olijfolie
- 5 gram suiker
- 5 gram zout
- 210 ml lauwwarm water
- 1 courgette (± 350 gram), in kleine blokjes
- 2 eetlepels rozijnen
- 1/2 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel fijngehakte verse munt
- peper, zout
Maak eerst het brooddeeg. Doe hiervoor beide meelsoorten, gist, olijfolie, suiker, zout en water in de kneedkom van de broodbakmachine en laat deze ± 8 minuten kneden. Vet een beslagkom licht in en kieper het deeg hierin over. Dek af met plastic folie en laat op kamertemperatuur ± een uur rijzen.
Maak ondertussen de vulling. Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Fruit de uisnippers een paar minuten aan. Pers het teentje knoflook erboven uit. Roer even om. Voeg dan de courgette, rozijnen en munt toe en een klein scheutje water toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag en laat ± 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen op een plat bord.
Verdeel het gerezen deeg in 12 gelijke stukken. Rol van elk deel een bolletje en druk dit plat. Verdeel 1/12 deel van de vulling erover en maak het bolletje weer dicht. Leg de bolletjes op een ingevette bakplaat en dek af met een theedoek en laat nog ± een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bestrijk de broodjes met wat water en bak de broodjes in ingeveer 25 minuten gaar en knapperig. De broodjes zijn goed als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Je kan ze eventueel nog 5 minuten op zijn kop bakken.
Laat afkoelen op een rooster.
Laat ze niet te lang staan, want de vulling is redelijk vochtig. Dan krijg je een soppige onderkant. Ik had te veel broodjes, dus heb de rest ingevroren. Wanneer ik ze ga eten, zal ik ze nog wel even oppiepen in de oven, want bij het ontdooien gaat er natuurlijk ook vocht uit de vulling in de bodem trekken.
Maak ondertussen de vulling. Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Fruit de uisnippers een paar minuten aan. Pers het teentje knoflook erboven uit. Roer even om. Voeg dan de courgette, rozijnen en munt toe en een klein scheutje water toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag en laat ± 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen op een plat bord.
Verdeel het gerezen deeg in 12 gelijke stukken. Rol van elk deel een bolletje en druk dit plat. Verdeel 1/12 deel van de vulling erover en maak het bolletje weer dicht. Leg de bolletjes op een ingevette bakplaat en dek af met een theedoek en laat nog ± een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bestrijk de broodjes met wat water en bak de broodjes in ingeveer 25 minuten gaar en knapperig. De broodjes zijn goed als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Je kan ze eventueel nog 5 minuten op zijn kop bakken.
Laat afkoelen op een rooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten