zaterdag 30 juli 2011

Churros

Dit stond al lang op mijn te-koken-lijstje. Nu het zomervakantie is, leek het me wel lekker om dit voor het ontbijt te maken. Churros zijn gefrituurde deegslierten die in Spanje bij het ontbijt worden gegeten en waarbij dikke chocolademelk wordt gegeven om de churros in de dopen. Maar van wat voor deeg worden ze gemaakt? Googelen levert verschillende mogelijkheden. De meeste recepten gaan uit van een soort soezendeeg, maar de verhouding water:bloem:boter:ei varieert nogal. En het recept wat in 1080 recepten, een recent standaardwerk over de Spaanse keuken, staat gaat uit van 2 delen water en 1 deel bloem zonder ei. Op basis van deze verschillende recepten heb ik het volgende gedaan.

Om toch wat sneller klaar te zijn in de ochtend had ik het deeg de avond van tevoren gemaakt en al in de spuitzak gedaan en in de koelkast gelegd. De volgende ochtend kreeg ik er alleen niets uit, want het deeg was behoorlijk stijf geworden. Gelukkig was manlief er om kracht uit te oefenen. En voordeel van het stijve deeg was wel dat de ribbels van de spuitmond mooi zichtbaar bleven.

churros-maken-foto

Wij hadden dus een lekker ontbijtje.


Churros
(± 15 stuks)
 • 225 millitliter water
 • snuf zout
 • 2 eetlepels suiker
 • 50 gram boter
 • 175 gram bloem
 • 1 ei
 • suiker gemengd met kaneel
Roer de suiker en zout door het water. Voeg de boter toe en verwarm zacht totdat de boter is gesmolten. Breng dan snel aan de kook. Haal de pan van het vuur af en roer in één keer de bloem erdoor. Blijf roeren totdat je een bal heb. 
Klop het ei iets los in een kommetje en werk dat met een houten lepel door de deegbal tot het ei volledig is opgenomen. Doe het deeg over in een spuitzak en laat afkoelen.
Verhit frituurolie tot 180C. Spuit slierten deeg van zo´n 10 cm lang op een stukje bakpapier en leg deze voorzichtig in de olie. Bak zo´n 5 slierten tegelijk. Bak de churros ± 3-4 minuten tot ze goudbruin zien. Laat uitdruppen op keukenpapier. Rol de warme churros door de kaneelsuiker en eet ze direct. Serveer er eventueel dikke chocolademelk bij.  

2 opmerkingen:

 1. Was het echt lekker? niet te vet? ziet er namelijk wel leuk uit.

  gr,
  alex

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij vonden ze lekker. Vet viel me mee, maar ik laat ze goed uitdruppen als ik ze uit de pan haal en leg ze dan nog even op keukenpapier. Vergelijk het met een oliebol, ik denk zelfs minder vet.

  BeantwoordenVerwijderen