woensdag 20 juli 2011

Polentakroketjes met gerookte paprikasaus


Het recept voor deze kroketjes komt van Riet Kint. Het stond in het aprilnummer van Delicious. Het lijkt me een erg leuk restaurant met lekker eten, alleen een beetje ver weg.

Ik heb het recept een klein beetje aangepast. Volgens mijn pak polenta moest je 1 kilo op 4 liter water (dus 100 gram op 400 ml vocht) gebruiken, het recept gaf 50 gram polenta op 400 ml vocht aan, dus ik ben daar precies tussen in gaan zitten. Verder heb ik er geen ui door gedaan, en een andere saus gemaakt. De gerookte paprika´s kwamen bij mij uit de vriezer, maar ik heb nogmaals beschreven hoe je dit moet doen. Als je toch bezig bent, kun je er beter wat meer maken om bijvoorbeeld in deze soep gebruiken.

Polentakroketjes met gerookte paprikasaus

(4-6 personen)
 • 4 deciliter groentebouillon 
 • 75 gram polenta 
 • 1 teentje knoflook 
 • 1 eetlepel olijfolie 
 • 1,5 eetlepel kwark of griekse yoghurt 
 • 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn 
 • peper 
 • 2 eieren 
 • paneermeel 
 • 2 rode paprika´s 
 • rookpan en houtmot 

Paprikasaus

Snijd de paprika´s doormidden. Verwijder de zaadlijsten. Wrijf de buitenkant in met een druppel olijfolie. Leg ze zo dicht mogelijk onder een hete gril tot ze zwartgeblakerd zijn. Doe ze dan over in een plastic zak (bijvoorbeeld een broodzak). Knoop deze dicht en laat ze ± 15 minuten liggen. Haal ze dan uit de zak en verwijder het vel.
Bereid de rookpan voor. Leg onderin een theelepel houtmot. Bekleed de uitlekplaat met aluminiumfolie. Leg de paprika´s op het rooster. Sluit de deksel bijna. Zet de pan op het vuur. Als je de rook ruikt, sluit je pan helemaal. Laat de paprika´s 15 minuten roken. Pureer de paprika´s met een scheutje water tot een saus.

Polentakroketjes

Breng de bouillon aan de kook. Strooi de polenta erin en roer totdat de klontjes verdwenen zijn en je een pap hebt. Kook deze pap, terwijl je heel geregeld roert en over de bodem schraapt, 30 minuten tot deze heel dik is. Roer er van het vuur af de olijfolie, kwark, het uitgeperste teentje knoflook, de rozemarijn en peper naar smaak door. Schep de pap over in een platte schaal, ongeveer een centimeter dik, en strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen.
Snijd de afgekoelde pap in 12 langwerpige stukjes. Klop in een diep bord het ei los met een scheutje water en doe een laag paneermeel in een ander diep bord. Wentel de reepjes door het ei, laat afdruppen, en wentel ze dan door het paneermeel. Leg op een plat bord, bekleed met een velletje bakpapier. Zet de reepjes een half uur in de vriezer. Paneer ze dan voor de tweede maal. Zet tot gebruik in de vriezer.
Verhit frituurolie tot 175C. Frituur de kroketjes in 2,5 minuut lichtbruin en knapperig. Laat even uitlekken op keukenpapier.

Serveer de kroketjes met de paprikasaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten