donderdag 14 juli 2011

Sardines van de bbq

Sardines kennen de meeste mensen alleen uit blik. Dan zijn de graatjes zo zacht geworden dat je die gewoon kunt eten. Ook bij verse sardines zijn de graten niet heel erg hard, maar toch net te hard om mee te eten. Daar zit ook meteen het meeste werk in, de graatjes verwijderen. Maar het was het waard. Ik vond het erg lekker. En manlief en mannetje Q hebben ook zitten smullen.
Sardines van de bbq

  • 500 gram verse sardines (± 15 stuks)
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eetlepels blaadjes verse oregano
  • peper, zout
  • olie 
  • klemrooster, met kleine gaten
Maak de sardines schoon. Als de sardines wat groter zijn, zullen de schubben ook wat groter zijn. Schraap deze met de botte kant van een mes, boven de gootsteen eraf. Doe dit voorzichtig want anders zit a) je keuken onder de visschubben en b) beschadig je de sardine. Snijd de kop net achter de kieuwen van het lichaam. Maak een snede in de onderkant van de buik over de hele lengte van de buik en trek de ingewanden eruit. Spoel de buikholte schoon en laat goed uitdruppen. Leg de vis op de rug/bovenkant en duw de vis plat. Je klapt de vis bijna binnenstebuiten. Je moet met je vingers voorzichtig langs de middengraat het vlees naar beneden duwen. Als het goed is, duw je dan de graat vrij en kun je deze bij de staart lossnijden. Verwijder eventuele grotere zijgraatjes met een pincet. 
Leg de sardinefilets opengeklapt op een snijplank. Bestrooi met peper, zout, citroenrasp en oregano. Vouw de filets weer dubbel, leg ze op een bord en laat minimaal een uur marineren in de koelkast.
Vet het klemrooster in met wat olie. Leg de sardines erop en klap dicht. Rooster in zo´n 5 minuten gaar op een hete bbq. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten