zondag 17 juli 2011

FrambozenmeringuetaartLangs de oprit heb ik een frambozenstruik staan. Helaas geeft hij nog niet zoveel vrucht als dat mijn framboos bij ons oude huis deed, maar dit jaar had ik toch een diepvrieszakje vol. Een deel van de frambozen is in deze taart verwerkt.

Frambozenmeringuetaart

(quichevorm doorsnee 22 cm)
  • 180 gram bloem 
  • 120 gram koude boter, in kleine blokjes 
  • 1-2 eetlepels ijskoud water 
  • 300 gram frambozen 
  • 2 eetlepels frambozenlimonadesiroop 
  • 15 gram maizena 
  • 3 eiwitten 
  • 140 gram witte basterdsuiker 
Maak eerst het korstdeeg door de bloem en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan 1 eetlepel water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Voeg eventueel nog wat meer water toe. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.
Pureer de frambozen met een staafmixer. Doe de helft in een klein pannetje met de limonadesiroop en 2 eetlepels water. Breng de puree aan de kook. Roer ondertussen de maizena los met 1 eetlepel water. Roer dit papje door de kokende frambozenpuree en roer goed. Zet het gas uit. Doe het weer bij de rest van de frambozenpuree en mix nog even zodat je een egaal mengsel krijgt.
Rol het deeg uit tot een cirkel met een 4 cm grotere doorsnee dan de vorm. Bekleed de vorm hiermee. Prik de bodem in met een vork. Leg een velletje bakpapier (of siliconenvel) op de bodem en doe hierin een blindbakvulling. Bak de deegbodem 20 minuten in een oven van 180C. Verwijder de blindbakvulling en bak de taart nog 10 minuten. Laat wat afkoelen.
Klop de eiwitten in een schone (vetvrije) kom tot pieken. Klop er dan lepel voor lepel de basterdsuiker door tot je een zacht schuim krijgt.
Verdeel de frambozenpuree over de bodem van het deeg. Verdeel het schuim erover en bak de taart nog 20 minuten in een oven van 180C tot het schuim lichtbruin is.
Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Deze taart kun je niet lang bewaren omdat de meringue gaat degenereren. Er komen dan druppeltjes vocht uit de schuimlaag, en dan wordt het een beetje een kledderig geheel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten