woensdag 14 september 2011

60 eieren-project - Foe yong hai

Net zoals in  babipangangsaus is in foe yong haisaus het ook lastig om de balans tussen zoet en zuur goed te krijgen. Proef dus vooral en voeg meer / minder suiker / azijn toe. De gember is niet origineel volgens mij als ik de gegoogelde recepten moet geloven. Maar op die manier krijg je wat diepte in de saus die ik lekker vind. En zonder sambal wordt het maar een flauwe bedoening. 


Foe yong hai

(3 personen)
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 theelepel sambal
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • half blik gepelde tomaten (200 gram)
  • 2 eetlepels ketchup
  • 100 gram champignons
  • 1 rode paprika (± 150 gram)
  • 2 worteltjes (± 100 gram)
  • handje boontjes
  • 2 eetlepels selderij, fijngesneden
  • 5 eieren
  • scheutje melk
  • boter/olie om te bakken
Begin met de saus. Fruit hiervoor de ui en de knoflook even aan in een beetje olie. Bak de tomatenpuree even mee. Doe dan de rest van de ingredienten (van sambal tot en met ketchup) een een kopje water erbij. Breng aan de kook en laat een kwartier zachtjes pruttelen. Pureer eventueel glad met een staafmixer. Proef of de saus zoetzuur van smaak is en of er nog zout bij moet. 
Snijd de champignons en dunne plakjes, de paprika in dunne reepjes, de wortel in dunne plakjes en de de boontjes ook in dunne stukjes. Dus is in dit geval ± 1 mm. 
Klop de eieren goed los met een scheutje melk. Doe er wat zout en peper en het selderijblad door. Meng alle groenten erdoor. Verhit in een koekenpan voldoende olie en/of boter. Je moet het ei om kunnen draaien. Bak het ei aan een kant bruin. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat ± 5 minuten heel zacht garen tot de bovenkant nagenoeg gestold is. Draai het ei dan om, met behulp van 2 borden of een deksel en bak de andere kant ook. 
Snijd het ei in grote stukken en verdeel over een schaal. Giet de saus erover. Als je meerdere lagen hebt, giet dan ook een beetje saus over de eerste laag ei. 
Serveer met rijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen