vrijdag 16 september 2011

60 eieren-project - Sinaasappelhollandaise

In een hollandaisesaus heb je ook een eier(dooier) nodig. En daarom, al is het maar 1 ei (en eigenlijk een half) krijgt deze saus ook een plaatsje in het 60 eieren-project.

Wij aten ´m bij gebakken zeebaarsfilet. Ik had er maar een klein snufje zout door gedaan en geen peper, ik vond ´m wel goed. Het commentaar dat ik kreeg was dat de saus naar cake smaakte. Omdat er nog een restje over was, heb ik dat maar in de vriezer gegooid, en dan gebruik ik dat wel in een echte cake.


Sinaasappelhollandaise

  • 1/2 sinaasappel
  • 1 eierdooier
  • snufje zout
  • 75 gram koude boter, in blokjes
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er af. Pers de halve vrucht uit. Kook het sap in tot je 1 eetlepel over hebt. Laat iets afkoelen. 
Klop in een hittebestendige kom de dooier los met het kleine snufje zout en het sinaasappelsap. Hang de kom op een pan waarin een laagje water heel zacht bubbelt. De kom mag het water niet raken. Klop blokje voor blokje de boter erdoor. Er moet een gebonden saus ontstaan. Zorg ervoor dat de saus niet te heet wordt, want dan krijg je korreltjes gaar ei in je saus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen