donderdag 29 september 2011

Omgekeerde appelsconetaart


Een tijdje terug maakte ik weer eens gestoomde cake en bladerde wat verder in het kookboek van Nigella. Bij elk volgend recept dacht ik jammie, ook een keer proberen. Dit was 1 van die recepten. Weliswaar was het niet echt weer voor zo'n toetje maar het was wel lekker. Dus als het echt herfst wordt, maak ik het gewoon nog een keer.

Ik heb de hoeveelheden aangepast, gebruikte alleen appel en geen noten, en iets meer suiker in het deeg gedaan. Zo maakte ik het.

Omgekeerde appelsconetaart

  • 3 appels, elk in 8 tot 12 partjes
  • klontje boter
  • 3 eetlepels golden syrup
  • 125 gram bloem
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 20 gram koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • 0,3 dl melk
Bak de appel in de boter lichtbruin. Zorg dat de partjes niet breken. Verdeel ze over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de golden syrup erover.
Doe de bloem, suiker, zout in een kom. Zeef de bakpoeder en baking soda erboven en meng alles goed door elkaar. Wrijf de koude boter er met je vingers door zodat je kruimels krijgt.
Verwarm de oven voor op 220C. 
Klop het ei met de melk los. Maak in het midden van je bloembotermengsel een kuiltje en giet het melkeimengsel hierin. Meng met een vork (of je vingers) tot een zacht deeg. Verdeel het over de appels. Uitrollen lukte mij niet, dus ik plakte het er zo'n beetje op.
Bak de appeltaart 10 minuten op 220C. Verlaag dan de temperatuur naar 180C en bak nog 25 minuten tot het deeg gaar en goudbruin is. Laat even staan, en keer de taart dan op een groot bord zodat je de appelstukjes boven hebt liggen. Doe het keren voorzichtig want de hete syrup is echt heet.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen