zaterdag 24 september 2011

Pompoenkipcurry

Geïnspireerd door een aflevering van de Australische Masterchef (seizoen 3) kreeg ik zin om een curry te maken. Bij deze dus. De specerijen gaan er in zijn geheel in, dus waarschuw je tafelgenoten. Want om op een kruidnagel te bijten is niet zo geslaagd. Tenzij die persoon toevallig kiespijn heeft.

Pompoenkipcurry

(4 personen)
  • 400 gram kipfilet
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 10 kardemompeulen
  • 8 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1/2 theelepel chiliflakes
  • 1 ui, in dunne halve ringen
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 groene peper
  • 50 ml water
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  •  1/2 theelepel (versgeraspte) nootmuskaat
  • 3 theelepels bruine basterdsuiker
  • sap van 1 citroen 
  • 250 ml kippenbouillon
  • 4 tomaten in stukjes (of 1 blik gepelde tomaten van 400 gram)
  • 500 gram pompoen, in blokjes
  • 200 gram gare kikkererwten
  • 3 dl kokosmelk
Snijd de kipfilet in blokjes. Verhit een lepel olie in een braadpan en bak de kip rondom bruin. Schep op een bord. 
Doe 3 lepels olie in de pan. Verhit en voeg kardemom (hele peulen), kaneel, kruidnagel, venkelzaad en chiliflakes toe. Bak een paar minuten tot je de kruiden goed begint te ruiken. Doe dan de ui erbij, schep om en zet het vuur laag om de ui zachtjes gaar te laten worden.
Pureer ondertussen gember, knoflook, peper en water in een minihakker of iets dergelijks. Het is slim om de ingrediënten al in kleine(re) stukjes te snijden voordat je ze gaat pureren. 
Doe een lepel olie in de pan en voeg koriander, komijn, kurkum, nootmuskaat en basterdsuiker toe. Roer even om zodat de suiker iets smelt. 
Doe de laatste lepel olie in de pan en laat even heet worden. Voeg dan de gemberknoflookpuree toe en bak een paar minuten.  
Voeg dan citroensap, bouillon en tomaten toe. Laat alles aan de kook komen en dan 5 minuten pruttelen. Proef of je saus goed op smaak is en voeg eventueel wat zout toe. 
Doe de pompoen en kip in de saus. Laat ongeveer 15 minuten met een deksel op de pan pruttelen tot de pompoen bijna gaar is. Voeg dan de gare kikkererwten en de kokosmelk toe. Laat nog 5 minuten pruttelen tot alles goed heet is. Proef en serveer met rijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen