zaterdag 2 maart 2013

Sticky pecanvijgenpudding

een heel huiselijke foto die goed de sfeer van dit toetje weergeeft
En gewoon nog een recept uit de Delicious. Ik lees wel heel veel kookbladen en -boeken, maar ik gebruik ze meer als inspiratie dan dat ik recepten letterlijk nakook. Nu valt dat met het letterlijk ook nog wel mee, want ik doe het vaak toch net iets anders. Deze vijgenpecanpudding is daarop een uitzondering, ik volgde het recept echt bijna helemaal. Alleen gebruikte ik maar 70 gram pecannoten in plaats van 90, want meer zat er niet in het bakje. En de saus maakte ik iets anders, ik liet de suiker meer karamelliseren.

Het was een heerlijk toetje. Niet geschikt voor na een hele zware maaltijd, want het vult nogal.

Sticky vijgen-pecanpudding met toffeesaus

(puddingvorm of hogere ovenschaal van 1,25 liter inhoud)
  • 175 gram gedroogde vijgen
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 50 ml kokend water
  • 90 zachte boter
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eieren, losgeroerd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 ml heet water
  • 90 (of 70) gram pecannoten, grof gehakt
  • 75 gram rietsuiker
  • 50 gram boter
  • 1 dl slagroom
  • snufje zout
Vet de puddingvorm in met boter, bestuif met bloem en leg op de bodem een stuk bakpapier.
Snijd (of knip) de vijgen in stukjes. Maak koffie van de oploskoffie en water (of zet een kopje sterke espresso) en doe dit bij de vijgen. Laat een half uurtje weken. 
Doe de zachte boter, basterdsuiker, eieren, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel in een kom en mix tot een beslag. (of gebruik je keukenmachine). Roer de vijgen met koffie, de pecannoten en 125 ml heet water erdoor. 
Verwarm de oven voor op 180C.
Schenk het beslag in de vorm. Dek de vorm strak af met aluminiumfolie. Bak de pudding/cake in 80-90 minuten gaar. Een sateprikker die je erin prikt, moet er (nagenoeg) droog uitkomen. 
Maak de toffeesaus als de cake in de oven staat. Verdeel hiervoor de boter over de bodem van een pan. Strooi de rietsuiker er gelijkmatig over. Zet het vuur aan en laat de boter en suiker rustig smelten. Roer niet maar beweeg de pan af en toe voorzichtig heen en weer. Zet het vuur iets hoger en laat het mengsel  2-3 minuten karamelliseren. Giet dan de room er voorzichtig bij. Dit kan spetten. Ook klontert de karamel samen, maar als je op laag vuur rustig roert lost de karamel vanzelf weer op in de slagroom. Laat de saus nog 2-3 minuten pruttelen. Doe een klein snufje zout bij de saus. 
Stort de gare pudding/cake op een schaal en serveer warm met de saus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen