vrijdag 8 maart 2013

Sinaasappelcheesecake met bosbessen

Uit een gebakken cheesecake komt altijd nog vrij veel vocht, waardoor de bodem heel snel zacht wordt. Dat kun je niet echt voorkomen. Maar soms zakte de vulling ook uit en vormde zich bovenop een soort plasje. Niet echt lekker. Om dat te voorkomen heb ik de kwark eerst uit laten lekken. En dat heeft gewerkt.

Ik gebruikte in deze taart voor het eerst agar agar om het geleilaagje om de bosbessen te maken. Dat is een soort zeewier met een gelerende werking. Omdat gelatine van dode dieren (botten) wordt gemaakt, is dat niet geschikt voor vegetariërs. Tussen mijn thuisafgehaald-afhalers zitten een aantal mensen die vegetarisch willen eten. Om hen ook te laten smullen van mijn baksels wilde ik wel eens agar agar proberen. Op de site van vegatopia staat een uitgebreid stuk over het werken met agar agar, waar ik graag naar verwijs.

In het recept hieronder heb ik overigens de gelatinemethode opgenomen, omdat ik nog niet helemaal tevreden ben over mijn agaragarervaring. Gelatine gaat in elk geval sneller. Weken en even daarna met een paar keer roeren oplossen versus 10 minuten pruttelen en flink roeren en dan nog steeds met klontjes zitten. Wel bleef het laagje zeker 2 dagen goed stevig, maar misschien kwam dat ook wel doordat ik iets te ruim gedoseerd had. Dat is ook een nadeel. De blaadjes zijn een afgemeten hoeveelheid, maar van de lange streng agar agar moet je zelf een stuk knippen en afwegen. En hoewel ik een op de gram nauwkeurige weegschaal heb, heb ik altijd het idee dat ie kleine hoeveelheden van een paar gram niet precies genoeg weegt. Iets is dan 5 en dan weer 8 gram.


Sinaasappelcheesecake met bosbessen

(springvorm van 22 cm doorsnee)
 • 150 gram biscuitjes
 • 75 gram boter of margarine
 • 750 gram kwark
 • 200 gram roomkaas naturel
 • 4 eieren, waarvan 2 gesplitst
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 50 gram marmelade
 • 1 theelepel vanilleextract
 • 100 gram suiker
 • 2 eetlepels maizena
 • 100 gram (diepvries)bosbessen
 • 2 eetlepels cassislimonadesiroop
 • 1 blaadje gelatine
Doe een stukje kaasdoek in een zeef en schep de kwark erin. Zet de zeef op een kom en laat de kwark een uur of anderhalf uitlekken. 
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
Verkruimel de biscuitjes en meng met de gesmolten boter. Verdeel dit over de bodem en druk met de bolle kant van een lepel aan. Zet minimaal een half uurtje in de koelkast.
Doe de 2 eiwitten in een brandschone kom en klop stijf. 
Doe de uitgelekte kwark, roomkaas, 2 eidooiers en 2 hele eieren, sinaasappelrasp, marmelade, vanille, suiker en maïzena in een grote kom en meng rustig tot een homogeen mengsel. Spatel het stijfgeklopte eiwit erdoor. 
Verwarm de oven voor op 160C. 
Verdeel het kwarkmengsel over de biskwiebodem. Bak de cheesecake 60-70 minuten tot de vulling net gestold is. Laat de taart afkoelen. 
Week het blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm de limonadesiroop en los de uitgeknepen gelatine hierin op. Vul aan met 4 lepels water. Roer de bosbessen erdoor. Leg een bordje of iets dergelijks (of een kartonnen cirkel) in het midden op de taart (je moet het er wel weer makkelijk af kunnen pakken) en verdeel het bosbessenmengsel over het overgebleven deel. Laat een paar opstijven in de koelkast en verwijder dan het bordje. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten