Eendenborst met sinaasappel op een aziatische manier
(2 personen)- 1 eendenborst (200-250 gram)
- 1 theelepel grof zeezout
- 1 kleine groene peper, heel fijn gehakt
- 1 dl water
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel vissaus
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- sap van 1 limoen
- 1 sinaasappel
- 100 gram dunne mie
- 1 theelepel sesamolie
- 1 cm verse gember, in luciferreepjes
- 1 teentje knoflook, in luciferreepjes
- 1/2 eetlepel zonnebloemolie
- 1 wortel, geraspt
- 1 theelepel vissaus
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 2 eetlepels sherry
- 1 theelepel sesamolie
- 200 gram tauge
- 2 lenteuitjes, in schuine stukjes
- verse koriander, om te garneren
Snijd het teveel aan vet (de wriemelrandjes aan de zijkanten) van de eendenborst. Maak met een scherp mes een ruitpatroon in de vetkant . Probeer net niet tot in het vlees te snijden. Wrijf de eend in met het eetzout en de fijngehakte peper. Laat een half uurtje buiten de koelkast intrekken.
Breng het water et de bruine suiker, vissaus, kaneelstokje en steranijs aan de kook. Laat 10 minuten zacht pruttelen. Voeg het limoensap toe en zet even opzij.
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil eraf. Doe de schil bij het sausje. Snijd de sinaasappel dik zodat het wit weg is, en snijd overdwars in plakken. Doe de plakken ook bij de saus.
Leg de eend in een grillpan en verhit de pan tot matig heet terwijl het meeste vet uitsmelt en je een knapperige korst krijgt. Giet het vet uit de pan (bewaar voor bv het bakken van aardappels). Zet dan nog 2 minuten op hoog vuur. Draai de eend om, zet het vuur laag en bak nog 2 minuten. Pak de eend in aluminiumfolie en laat een kwartiertje rusten.
Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng daarna met de sesamolie.
Verhit een wok met zonnebloemolie. Bak de gember en knoflook 1 minuut. Voeg dan de wortel toe en bak 1 minuut. Doe dan de vissaus, sojasaus, sherry en sesamolie erbij. Schep even om en doe dan de tauge en lenteuitjes erbij en laat deze ook heet worden.
Verwam de sinaasappelsaus.
Snijd de eend in plakjes.
Verdeel de noedels over een brede kom. Verdeel het groentemengsel erover. Leg de plakjes eend erop. Schep de saus met sinaasappel erover en bestrooi met verse koriander.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten