zondag 31 maart 2013

Aardperen -stamppot zuurkool met aardpeer en sinaasappel

afbeelding-aardperen
Ongeveer twee weken geleden heb ik al de aardperen die nog in mijn tuin onder de grond zaten geoogst. In november had ik al 2 struiken gedaan, en nu de overige 3. In totaal had ik 5 van deze knollen in de grond gestopt en een afwasteil vol is dus het resultaat van 3 van de aardperen. Er wordt wel gezegd dat aardpeer woekert. Dat is een understatement lijkt me.

Boven de grond groeien stengels die zeker 1,5 meter hoog worden met veel zijscheuten. Aan de stengels zit groen blad en er bloeien gele bloemen aan. De bloemen lijken op kleine zonnebloemen. Van de bloemen zelf heb je ook plezier. Ik heb geregeld een bosje geplukt om thuis in een vaasje te zetten.

Maar de aardperen dus. Ik ben zeker 2 uur bezig geweest om alles schoon te boenen en (deels) te schillen en in te vriezen. Van een deel heb ik soep gemaakt. Niet allemaal dezelfde. Ik had gegoogeld om uit te zoeken waar aardpeer mee combineert. Zuurkool was een spannende vriend. Ik maakte dan ook aardpeersoep met zuurkool erdoor. Ik voegde ook nog sinaasappel toe, en dat bleek een goede combinatie. Feitelijk vond ik de combinatie zo lekker dat ik een paar dagen later ze weer combineerde, deze keer in een stamppot.


Stamppot zuurkool met aardpeer en sinaasappel

(3 personen)
  • 500 gram aardperen
  • 500-700 gram aardappels
  • 500 gram zuurkool
  • 1 teentje knoflook
  • 1 deciliter melk (warm)
  • 1 sinaasappel
  • rookworst
Boen de aardperen goed schoon en snijd in stukjes. 
Schil de aardappels en snijd in stukken van ongeveer 3 cm. 
Doe aardpeer en aardappels en knoflook bij elkaar in een pan en zet net onder water. Breng aan de kook en kook in + 15 minuten gaar. Giet af en stamp fijn met de warme melk.
Verwarm terwijl de aardperen en aardappels koken de zuurkool. Snijd eventueel iets fijner Stamp de zuurkool door de aardpeer en aardappelmassa. 
Boen de sinaasappel schoon. Rasp de schil er fijn af. Schil het wit er dik af. Snijd de sinaasappel in stukjes. Roer rasp, vruchtvlees en opgevangen sap door de stamppot. Breng op smaak met (cayenne)peper en eventueel zout. 
Serveer met rookworst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten