zaterdag 16 maart 2013

Pletskeskoek

Ooit heb ik dit recept voor pletskeskoek voorbij zien komen in een Elle Eten. Het komt oorspronkelijk uit Limburg meen ik me te herinneren. Voor mij valt het in de categorie knutselen met eten. Er komt geen oven of vuur aan te pas. Mannetje Q was erg enthousiast over het eindresultaat. Dat moet ik maar vaker maken. Ik weet het nog zo net niet. Het was deze keer voor mij namelijk restverwerking. Ik had nog wat mokkabotercrème over van een taart als deze, waar ik 2 kleine pletskeskoektaartjes van elk 4 ronde biscuitjes mee maakte. Ik denk dat hij het gewoon zelf mag doen, dat kan prima met dit recept. Kwestie van roeren (is hij vast snel zat) en smeren en plakken en rollen. Waarschijnlijk wordt hij zelf dan ook een pletskeskoekje.

Met meer mokkacrème en vierkante biscuitjes kun je ook een grote pletskeskoek maken.


Afbeelding-pletskeskoek

Pletskeskoek

  • 2 theelepels oploskoffie
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram poedersuiker
  • biscuitjes
  • sterke koffie
  • pure hagelslag 
De de oploskoffie in een kom met een eetlepel kokend water en roer tot een papje. Roer de zachte boter erdoor en roer de boter goed smeuïg. Dit gaat het best met een houten pollepel. Je kan ook vals spelen en de boter in de magnetron iets zacht laten worden. Doe dit met hele kleine stapjes, want de boter mag niet smelten. Zeef de poedersuiker boven de smeuïge boter en meng er goed door heen. Dit is je mokkabotercreme.
Doe de sterke koffie in een bord. Doop een biscuitje heel snel in de koffie. Besmeer met mokkacrème. Herhaal met een ander biscuitje en stapel op elkaar. Smeer de buitenkant van de stapel ook in met crème en rol door de hagelslag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten