donderdag 14 maart 2013

Grapefruitmeringuetaart

Heb ik manlief toch maar mooi aan de grapefruit gekregen. Ik vind ze heerlijk, maar hij houdt niet zo van bittere smaken, ook al verandert dat wel met de jaren. In plaats van met citroenen maakte ik "lemoncurd" met grapefruit en vulde ik deze taartjes hiermee. Dat hoeft dan niet meer gebakken te worden. Wel moet de meringuelaag nog even onder de grill, maar dat is in mijn oven zo gedaan. Voordeel hiervan is dat je, zeker als je minitaartjes maakt in een muffinvorm, je de taartjes vlak voor het eten samenstelt en ze dus lekker krokant zijn als je ze eet.

Grapefruitmeringuetaart

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter, in blokjes
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 3 eieren, waarvan 2 zorgvuldig gesplitst
  • 50 gram boter
  • 110 gram suiker
  • 2 grapefruits
  • 100 gram suiker

Meng bloem, boter, basterdsuiker en een snuf zout door elkaar in de kom van een keukenmachine. Meng het ei erdoor tot het deeg een bal vormt. Wikkel in plastic folie (of doe in een boterhamzakje) en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Leg een velletje bakpapier op de bodem van een taartvorm met losse bodem en vet de zijkanten in. Rol het deeg uit tot een lap die een 4 cm grotere diameter heeft dan de taartvorm en bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Leg een velletje bakpapier (of silliconenvel) op de deegbodem en leg er een steunvulling op. Bak de deegbodem 20 minuten op 180C. Verwijder dan steunvulling en bakpapier en bak de bodem nog 15-20 minuten tot deze gaar en lichtbruin is. 
De grapefruitcurd maak je als volgt: Boen 1 grapefruit schoon en rasp de schil er fijn af. Pers de grapefruits uit. Doe de 50 gram boter, 110 gram suiker, het grapefruitsap en de rasp in een pannetje. Laat op laag vuur de boter smelten en de suiker oplossen. Klop 2 eidooiers (de witten heb je straks nodig) en 1 heel ei in een kommetje goed los. Roer de eieren door het mengsel in de pan en laat het vuur relatief laag staan. Blijf roeren met een lepel met een rechte onderkant (of spatel) zodat je goed over de bodem kan schrapen totdat het mengsel dikker wordt. Zet het vuur niet te hoog want je wilt geen roerei krijgen. Als je een beetje op de achterkant van de lepel doet en er een streep door trekt die zichtbaar blijft is het goed. Doe over in een kom en laat afkoelen. (of in een gesteriliseerde jampot, dan blijft het zeker een week goed in de koelkast)
Vlak voor het af maken van de taart maak je de meringue. Doe hiervoor de 100 gram suiker met 2 eetlepels water in een pannetje. Verwarm zachtjes en schud af en toe een beetje zodat de suiker oplost. Zet dan het vuur hoger en verwarm de siroop tot 121 C. Klop ondertussen de eiwitten in een brandschone kom tot een nog niet al te stijf schuim. Schenk al kloppend de hete suikersiroop bij het schuim en blijf kloppen tot het schuim glanzend en stijf is. 
Verwam de ovengrill. Verdeel de grapefruitcurd over de taartbodem. Verdeel het schuim over de grapefruitcurd en zorg ervoor dat deze helemaal bedekt is. Zet even (!) onder de gril tot het schuim net bruin kleurt. Houd dit heel goed in de gaten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten