vrijdag 29 maart 2013

Varkenshaas met appel, hazelnoten en cidersaus

Een tijdje terug nam ik weer eens een kijkje in Ediths keuken waar ik een berichtje las over de niet-cider. Daar reageerde ik op door te schrijven dat ik dat ook min of meer zo noemde en refereerde aan dit gerecht. Ik dacht dat ik dat al lang op mijn blog had staan, want dit is toch wel iets wat elk jaar een keer terug komt. Dat was dus niet het geval. De aanleiding dus om het weer eens klaar te maken en op te schrijven hoe ik dat deed.

Varkenshaas met appel, hazelnoten en cidersaus

(2 personen)
  • 20 gram hazelnoten, heel grof gehakt
  • 1 appel, in schijfjes
  • 1 varkenshaasje (ongeveer 250 gram)
  • peper, zout
  • boter
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 250 milliliter cider
  • 1 deciliter crème fraîche
Rooster de hazelnoten in een droge braadpan tot ze lichtbruin beginnen te worden. Schep over op een bord en laat afkoelen. 
Verhit een klontje boter in de braadpan en bak de appelschijfjes aan beide kanten lichtbruin. Schep over op een bord en zet even opzij. 
Bestrooi het vlees met peper en zout en doe nog wat boter in de braadpan. Braad het varkenshaasje in een paar minuten rondom bruin. Doe een scheutje water in de pan en doe er een deksel op. Laat het vlees in 15-20 minuten net gaar worden. 
Verhit een klein klontje boter in een ander pannetje en fruit de ui een paar minuten. Voeg dan de cider toe en laat tot de helft inkoken. Roer de crème fraîche erdoor maar laat niet meer koken. (het kan zijn dat het iets schift, dat is jammer voor hoe het eruit ziet, maar je proeft het niet). Breng op smaak met peper en zout. 
Haal het varkenshaasje even uit de braadpan. Doe de saus en de appelpartjes erbij. Schep een keer om en proef nogmaals. Doe het vlees weer terug in de saus en strooi de hazelnoten erover. 
Lekker met gefrituurde aardappelbolletjes en gekarameliseerde witlof. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen