maandag 18 november 2013

Sinterklaastaart met chocoladevulling

Hij is er weer. Met zijn echte, oude staf. Deze taart maakte ik vorig jaar al voor Sinterklaas. Toen was ik te laat met posten, dus daarom nu. Vorig jaar smaakten ze goed. Ik vond het idee van de "pepernoten" op de taart erg leuk. Niet van mezelf, maar dat zie je op diverse blogs voorbij komen.


afbeelding-sinterklaastaart-pepernoten-bovenkant

Sinterklaastaart met pittige chocoladevulling

(2 taartjes diameter 15 cm)
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 3 theelepels speculaaskruiden (of kant-en-klare)
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 180 gram boter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 130 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 4 eetlepels melk
  • 1 deciliter slagroom
  • 1 ei
  • 50 gram suiker
  • gemalen chilipeper naar smaak
Bekleed de bodem van de vormen met bakpapier en vet de zijkanten in. 
Meng zelfrijzend bakmeel, zout, speculaaskruiden, basterdsuiker en boter met de keukenmachine tot kruimels. Voeg - op 1 eetlepel na - het losgeklopte ei toe en meng verder tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog een heel klein beetje water toe. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Rol 2 delen uit tot een cirkel en bedek hiermee de bodem en de zijkanten van de vormen. Leg de rest even opzij.
Doe de chocolade in een hittebestendige vorm en hang deze op een pan met daarin een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten. Roer dan de slagroom en de melk erdoor. Klop het ei en de suiker erdoor. Voeg naar smaak chilipeper toe. Verdeel het chocolademengsel over de 2 taartvormen. 
Verwarm de oven voor op 180C.
Draai van het resterende deeg kleine balletjes (pepernoten), duw ze iets plat en bedek hiermee de chocoladevulling. Bak de taartjes in ± 45 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen