vrijdag 11 april 2014

Lasagne met gerookte zalm, spinazie, broccoli en tomaat (voor veel personen)

Pas en meet eerst welke ovenschalen tegelijk in de oven kunnen. Het is een beetje jammer als je eerst hebt zitten bouwen en dan tot de ontdekking komt dat de schalen die je gebruikt hebt toch net niet naast elkaar in de oven kunnen. Alhoewel, zeker met een heteluchtoven, kun je ze eventueel ook onder elkaar zetten. Dat moet natuurlijk ook passen. Ik heb zelf geen 2 roosters, dus daarom houd ik het naast elkaar.

Ik heb trouwens laatst al mijn ovenschalen eens "opgemeten". Met afgemeten hoeveelheden water afmeten wat de inhoudsmaat van elke schaal is. Nu weet ik welke schaal ik moet pakken als ik voor 4 of 5 of 6 of x personen moet koken.

Lasagne met zalm, tomaat, spinazie en broccoli

(voor veel mensen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 scherp, klein pepertje, heel fijn gehakt
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 3 blikken gepelde tomaten
  • zout
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 750 gram broccoli
  • 1 kilo diepvriesspinazie (ontdooid)
  • nootmuskaat
  • 500 gram gerookte zalm
  • 1 bekertje crème fraîche
  • versgemalen zwarte peper
  • 90 gram boter
  • 90 gram bloem 
  • 1 liter melk
  • eventueel verse kruiden als peterselie, dille
  • ± 375 gram lasagnebladen
  • 4 bolletjes mozzarella (a 125 gram), in plakjes
Tomatensaus
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui een paar minuten. 
Maak ondertussen de broccoli klaar. Snijd de roosjes eraf, verdeel ze in kleinere stukken en leg even apart. Schil de stronk en snijd deze in kleine stukjes. 
Fruit dan knoflook en pepertje 1 minuut mee. Doe de tomatenpuree erbij en laat 1 minuut meebakken. Doe dan de kruiden, gepelde tomaten en broccolistronkstukjes erbij. Duw de tomaten stuk met een lepel. Laat de saus ± 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout. Doe de broccoliroosje in de hete saus en zet het vuur uit.

Spinazie
Roer wat versgeraspte nootmuskaat en zout door de spinazie.

Zalm
Snijd de zalm in stukjes. Roer de crème fraîche los met een klein beetje water en breng op smaak met flink wat peper. Roer de zalm erdoor. 

Bechamelsaus
Laat de boter op laat vuur smelten maar niet bruin worden. Roer de bloem erdoor tot zich een bal vormt. Doe dan scheutje voor scheutje de melk erbij en roer met een garde zodat je geen klontjes krijgt. Laat de saus ± 5minuten pruttelen en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel wat verse kruiden. 

Opbouwen
Verdeel de tomatensaus over de bodem van ovenschalen. Leg hierop een laag lasagnebladen. Verdeel dan de zalm erover. Leg hierop weer lasagnebladen. Verdeel dan de spinazie erover. Dek af met lasagnebladen. Verdeel dan de bechamel erover en leg de plakjes mozzarella op de bechamel. 
Bak de lasagne in ± 20 minuten op 175C-hetelucht met gril/180Watt gaar. (of volg de oventijden die je altijd gebruikt in jouw oven - ik gebruik een combimagnetron)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen