Lasagne met tomatensaus, venkel en prei
(ovenschaal van ± 20 bij 30 cm)- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 blikken gepelde tomaten
- scheutje balsamicoazijn
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel cayennepeper
- zout
- 2 theelepels maizena
- 600 gram venkel
- 1 theelepel venkelzaad
- klein scheutje witte vermout (martini)
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 3 dl melk
- 1 prei (± 200 gram)
- cayennepeper
- iets citroensap
- 50 gram parmezaanse kaas, heel fijn geraspt
- 125 gram lasagnebladen (gedroogde)
Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui een paar minuten. Pers de knoflook erbovenuit en fruit 1 minuut mee. Doe de tomatenpuree erbij en laat 1 minuut meebakken. Doe dan de gepelde tomaten, balsamicoazijn, suiker, oregano, gember, kaneel en cayennepeper erbij. Druk de tomaten kapot en laat de saus op laag vuur ± 15 minuten pruttelen. Roer af en toe. Breng de saus op smaak met zout. Bind eventueel met iets maizena.
Maak de venkel schoon. Halveer de knollen in de lengte en snijd in reepjes. Doe de venkel in een pan met water en wat zout en breng aan de kook. Kook de venkel 3-5 minuten tot ze bijna gaar is. Giet af.
Verhit de boter in een steelpannetje op laag vuur. Laat de boter smelten maar niet bruin worden. Roer de bloem erdoor en laat op heel laag vuur een paar minuten garen. Giet dan scheutje voor scheutje de melk erbij en roer zodat er geen klontjes ontstaan.
Snijd de prei in de lengte doormidden. Spoel het zand eruit en snijd in halve ringetjes. Doe de prei bij de bechamelsaus (=melk, boter, bloem-saus) en laat 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met wat zout, cayennepeper en citroensap.
Giet iets meer dan de helft van de tomatensaus in een lasagneschaal. Dek af met lasagnebladen.
Schep de venkel door de rest van de tomatensaus, samen met het venkelzaad en een scheutje martini. Verdeel dit over de lasagnebladen. Dek af met een nieuwe laag lasagnebladen. Verdeel de preibechamel hierover. Rasp de parmezaanse kaas heel fijn en bestrooi de bovenkant van de lasagne hiermee. Bak de lasagne in 15-20 minuten in de combimagnetron (175C + 180 watt) gaar. Zet eventueel nog even onder de gril voor een bruin korstjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten