woensdag 2 april 2014

Risotto met gegrilde radicchio

Witlofhater? Lees dan maar niet verder. Als je daarentegen een witlofliefhebber bent, dan is dit recept iets voor jou. En dan bedoel ik echt ouderwetse witlof, met een bittertje erin. Radicchio is een rode slasoort, die ook iets bitter is. Het vormt een mooi, vast kropje. Als je de kern niet wegsnijdt, blijven de parten mooi in elkaar zitten als je de groente grillt. Wegsnijden kan ook na het grillen.

Risotto met gegrilde radicchio

(1 persoon)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 ui, fijn gesnipperd
  • 1/2 venkelknol, gesnipperd (± 150 gram)
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 100 gram risottorijst
  • scheut witte wijn
  • ± 5 deciliter groentebouillon
  • 25 gram geraspte parmezaanse kaas
  • zwarte peper
  • 1 klein kropje radicchio
  • olie om te bestrijken 
Breng de bouillon aan de kook en laat dan op het laagste pitje heet blijven. 
Verhit de helft van de olie in een kleine braadpan en fruit de ui en venkel een paar minuten aan. Voeg dan knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Doe de rest van de olie erbij en daarna de rijst. Schep de rijst om zodat elke korrel een filmpje olie heeft. Blus af met de wijn. 
Voeg, als de wijn verdampt is, de bouillon lepel voor lepel toe. Voeg de volgende lepel toe als de voorgaande door de rijst is opgenomen. Roer heel geregeld. Na ongeveer 15 minuten is de rijst gaar. Zorg dat er nog een klein beetje vocht bij de rijst zit, en roer dan de kaas erdoor. Het moet een smeuïg geheel blijven. Breng verder op smaak met peper. 
Terwijl je de risotto maakt, kun je ook de radicchio grillen. Snijd hiervoor de krop in 8 parten. Bestrijk ze met olie. Verhit een grillpan tot heet en leg dan de radicchio erin. Grill de parten ± 2 minuten aan elke kant. 
Serveer de risotto in een diep bord met de radicchio bovenop. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten