vrijdag 4 april 2014

Italiaanse ovenschotel van kip, venkel, olijven, tomaat en paprika


Ergens in mijn hoofd zweefden watertandende foto's van ovenschotels met kip en tomaat en olijven en het woord cacciatore was ergens blijven hangen. Toen ik ging opzoeken wat voor gerecht cacciatore was, bleek dat een (jagers)stoofschotel te zijn waarbij het vlees gaar gestoofd wordt in een tomatensaus. En dat wilde ik dus niet. Ik heb er maar weer een eigen interpretatie van gemaakt. En een geslaagde, want ik heb dit gerecht nu al vaker gemaakt. Ook mijn afhalers waren enthousiast: " Nou deze mag je vaker maken hoor ;) Lekker, dat brood ook!" 

Als je dit gerecht van tevoren wilt klaarmaken om als je thuiskomt direct in de oven te schuiven, moet je òf de kip helemaal gaar bakken en snel af koelen, òf de kip bakken terwijl je groente alvast in de oven schuift en dan de kip wat gaarder in de pan laten worden en later op de groente scheppen.


Kip, venkel, tomaat en zwarte olijven uit de oven

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
 • 400 gram kippendijfilet
 • 1 + 2 eetlepels olijfolie
 • peper, zout
 • 1 venkelknol (± 350 gram)
 • 3 tomaten (± 300 gram)
 • 2 rode paprika's (± 300 gram)
 • 100 gram zwarte olijven zonder pit
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel verse oregano (of 2 theelepels gedroogd)
 • verse basilicum voor garnering
Snijd de kip in stukken. 
Verhit 1 lepel olie in een koekenpan en bak hierin de kip een paar minuten zodat de de kip een bruin kleurtje krijgt. Bestrooi met peper en zout. 
Snijd ondertussen de venkel doormidden en vervolgens in reepjes. Verdeel over een ovenschaal.
Snijd de tomaten elk in 8-10 parten en leg op de venkel. 
Snijd de paprika's in blokken van zo'n 2 cm en leg op de tomaat. 
Snijd de knoflook in dunne plakjes en verdeel samen met de olijven en oregano over de groente in de ovenschaal. Bestrooi met peper en zout en bedruppel met de olijfolie. Doe er een kopje water bij en schep een beetje om. Leg de kipblokjes bovenop de groente. Roer de kipaanbaksels in de koekenpan los met wat water en doe dit ook nog bij de groente en kip in de ovenschaal 
Zet de schaal in de oven en bak het gerecht in ± 45 minuten op 180C verder gaar. Bestrooi met wat basilicumblaadjes. 

Eet met (zelfgebakken) focaccia of met tagliatelle omgeschept met wat olijfolie.

2 opmerkingen:

 1. Nou, de schotel staat klaar (gisteren gemaakt) om morgen in de oven te schuiven. Ik moet opbiechten dat ik me niet aan de laagjes heb gehouden en wat meer knoflook erdoor heb gedaan. Dus als het niet lekker is ligt het vast daaraan ;-) ik ben erg benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me de tweede keer ook niet aan de laagjes gehouden, gewoon gehusseld. Zie je, ik kan me niet eens aan mijn eigen recept houden. Meer knoflook is vast prima. Eet smakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen